NIJMEGEN – Met spelende kinderen op de achtergrond werd zondagmiddag 10 november 2024 de Duits granaatinslag op het Sportfondsenbad aan de Van Beethovenstraat herdacht, waarbij de vijftienjarige caissière Truus Mast om 15.00 uur om het leven kwam. Ook kwamen twee Amerikaanse militairen bevrijders hierbij om het leven. In 2014 werd ter nagedachtenis aan haar het Truus Mastpark officieel geopend. Na het welkom door Rob Jaspers, sprak burgemeester Bruls in zijn toespraak het belang van blijven herdenken. Vervolgens sprak Jaap Mooi, die tegenover het zwembad woonde over de gevolgen van de inslag, hij was verheugd dat er nu eindelijk een gezicht van Truus Mast op het monument kon worden onthult.
Gezien zijn leeftijd (87 deed hij nogmaals, net als bij vorige herdenkingen een dringend beroep op mensen uit de componistenbuurt om zich te melden om het stokje over te nemen, hij hoopt vurig dat er uit de buurt mensen opstaan die dit op zich gaan nemen, zodat deze herdenkingen blijven bestaan!
Hierna sprak Bart Janssen schrijver van de boeken “De Pijn die blijft” en “Het Verdriet van Nijmegen 1940-1945” Honderden slachtoffers uit de wijken Grootstal, Hatert, Galgenveld, Indische Buurt, Brakkenstein, Waterkwartier, Willemskwartier, Dukenburg en Heilig Landstichting heb ik in de loop van dit jaar in Power Pointpresentaties genoemd. De overige wijken staan het komende jaar nog in de planning. In deze componistenbuurt is het me nog niet gelukt een locatie voor een presentatie te vinden, maar deze herdenking biedt de gelegenheid de namen te noemen van de slachtoffers uit deze wijk, die we vandaag tegelijk met Truus Mast herdenk hij las een lange lijst met namen van 50 andere slachtoffers uit de componistenbuurt e.o. voor. Annemiek Onland, nicht van Truus Mast sprak een kort woord en was blij met de onthulling van de foto van Truus Mast op het monument, waarna zij de foto onthulde van Truus Mast. Hierna werden vlaggen gehesen en halfstok gehangen door de leden van de afd. Gelderland com. (contact oud en actief dienende mariniers, gevolgd door volksliederen van de Verenigde Staten en Nederland met een minuut stilte. Kransen en bloemen werden gelegd door o.a. door burgemeester Bruls, nicht Annemiek Onland, Jaap Mooi en Bart Jansen, directie van het Sportfondsenbad en raadsleden Jeanet Exel en Ruud Sewpersad van de stadspartij, ook aanwezigen buurtbewoners konden een bloem leggen. De herdenking is een initiatief van Jaap Mooi (87) met ondersteuning van Rob Jaspers – oud journalist van de Gelderlander en Bart Janssen. Stef van Roemburg ontwerper en maker van het monument gaf een toelichting over het ontstaan van het park en het monument. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER.
De herdenkingspaneel bestaande uit een plaat van cortenstaal waaruit een tekst in uitgefreesd. De tekst op de plaquette luidt: ‘DE BUURTBEWONERS SEPTEMBER 1944- MAART 1945.’
De tekst op de plaat luidt: ‘TRUUS MASTPARK VAN 1945 TOT 2013 STOND HIER EEN ZWEMBAD.
IN NOVEMBER 1944 KWAM DE 15 JARIGE KASSIÈRE TRUUS MAST HIER BIJ EEN GRANAATINSLAG OM HET LEVEN.
DIT PARK IS TER NAGEDACHTENIS AAN HAAR EN DE VELE ANDERE BURGERSLACHTOFFERS DIE VIELEN NA DE BEVRIJDING VAN NIJMEGEN ===================================================================