Evacuatie monument beeldengroep Menschenkinder officieel onthuld.

PERSINGEN – Vrijdagmiddag 11 oktober werd na het welkomst woord van stichting Thornsche Molen voorzitter Zeger Stappershoef, na eerder uitstel vanwege Corona, eindelijk het Evacuatie monument de beeldengroep Menschenkinder officieel onthuld. De groep bestaat uit 30 eikenhouten beelden van kunstenares Anne Thoss uit Kleve en maker Jórg Florenz en staan 15  aan de Duitse zijde en 15 aan de Nederlandse zijde van de grens, tussen de Thornsche Molen en de Querdamm precies op de grens. De beelden moetende evacuatie voorstellen en het lijden van bevolking van beide zijde van de grens, die moesten vluchten voor het water en het geweld.

De beelden moetende evacuatie voorstellen en het lijden van bevolking van beide zijde van de grens, die moesten vluchten voor het water en het geweld. Tevens werd herdacht de start van operatie Market Garden nu 80 jaar geleden, welke de oorlog in de polder bracht en de bevolking moest evacueren.

De onthulling bestond uit het laten zien van de door schoolkinderen van Basisschool “Op Weg” uit Ooij en de “Christophorus “  Grundschule  uit Kranenburg- Duitsland beschilderde spandoeken die om de beelden waren gebracht, waarmee zij een cirkel vormden om de beeldengroep. Sprekers waren Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal, waarnemend burgemeester Frau Dr. Berta Heins uit de Duitse gemeente Kranenburg. Muzikaal ondersteunde het koor Ex Falso uit Nijmegen onder leiding van Jurriaan Schoffelen en met pianobegeleiding van Bert Kappen deze bijeenkomst.

Het tweede gedeelte van deze bijeenkomst bestond uit het laten zien van de film “de Thornsche Molen de Wieken van Hoop” waarin enkele families, die ook nog aanwezig waren werden geïnterviewd, na afloop hiervan was de expositie “Vluchten Toen en Nu” geopend. Hier ondersteunde de zanggroep d’Accord uit Wyler- Duitsland de opening. Door voorzitter Zeger Stappershoef werd de “Vectorplaat Liberationroute” aan de buitenmuur naast het restaurant onthuld. Dit hele project werd financieel ondersteund door Gemeente Berg en Dal, Provincie Gelderland en K3 Delta. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER. ====================================================================

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *