Actiedag De Lubert, ‘Berg en Dal mag zwembad niet laten verdwijnen’

GROESBEEK -Actievoerders wijzen de gemeente op het belang van het zwembad voor Groesbeek en de gemeente Berg en Dal. De gemeente heeft geld voor renovatie of nieuwbouw maar moet keuzes maken. Andere projecten zoals MFC De Mallemolen kosten ook miljoenen. Alles realiseren is niet mogelijk.

Zwembad De Lubert in Groesbeek moet over ruim een jaar sluiten en het is nog niet zeker of de gemeente Berg en Dal geld wil uittrekken voor een nieuw of vernieuwd bad. Op het symbolische tijdstip vijf voor twaalf startte zaterdag in het zwembad daarom de actie ‘Red de Lubert’. “Het geld is er, maar hebben we het er voor over? We moeten keuzes maken.”

Zwembad De Lubert in Groesbeek moet op 1 januari 2026 de deuren sluiten. Het vijftig jaar oude bad is niet veilig meer. Helaas voor de vele gebruikers van De Lubert is het nog niet zeker dat er een nieuw zwembad voor in de plaats komt, of dat het huidige bad een grondige renovatie krijgt. De gemeente Berg en Dal wil namelijk ook andere grote projecten realiseren en zal vanwege de beperkte financiële middelen hierin keuzes moeten maken.

ZwemmarathonL Om de gemeente Berg en Dal te wijzen op het belang van een zwembad in de gemeente werd er afgelopen zaterdag twaalf uur lang op ludieke wijze actiegevoerd in De Lubert. Behalve een stormbaan, discozwemmen en een filmavond was er twaalf uur lang een estafette zwemmarathon. Om beurten doken zwemmers het bad in om zoveel mogelijk baantjes te zwemmen. “De totale afstand overhandigen we aan de gemeenteraad met de boodschap om het zwembad niet te laten verdwijnen,” zegt Maarten Rikken, voorzitter van Zwemvereniging Groesbeek. “Dat is weer eens wat anders dan handtekeningen inzamelen.”

Sociale contacten Volgens Rikken is het zwembad ontzettend belangrijk voor de gemeenschap. “Niet alleen voor kinderen om te leren zwemmen en voor de zwemvereniging, maar ook als een plek waar mensen, ook veel ouderen, elkaar ontmoeten voor sociale contacten.” Daarnaast wordt het bad veel gebruikt om te revalideren, zegt hij. “Cliënten van zorginstelling Pluryn brengen er vele uren door.”

‘Hebben we er geld voor over?’ Wethouder Erik Weijers, die de actiedag om vijf voor twaalf officieel opende, ziet in hoe belangrijk het bad is. Toch wil hij niet toezeggen dat de gemeente de knip zal trekken voor een nieuw bad, of een renovatie. In beide gevallen zal de gemeente namelijk miljoenen euro’s op tafel moeten leggen. “De gemeente Berg en Dal heeft er geld voor, maar de vraag is of we er geld voor over hebben,” vertelt Weijers. “Er zijn meerdere projecten die eraan zitten te komen, meerdere keuzes die gemaakt moeten worden.”

De wethouder doelt daarmee op andere grote miljoenenprojecten die Berg en Dal graag zou realiseren, zoals MFC De Mallemolen en een nieuw schoolgebouw op De Horst. Weijers: “De vraag is waar we ons hard voor gaan maken. Welke gemeente wil je uiteindelijk zijn? Die discussie gaan we de komende tijd voeren. Samen met de raad.  Waar willen we onze inwoners mee van dienst zijn? Welke faciliteiten moeten we ze kunnen bieden?” De wethouder geeft aan ‘bewegen en elkaar ontmoeten’ heel belangrijk te vinden. “Ik vind dat we ons uiterste best moeten doen om het geld te zoeken. Om creatief te zijn met onze middelen. Je kunt ze maar een keer inzetten.”

‘Red het zwembad’ Volgens voorzitter Rikken van de zwemvereniging kan de gemeente maar een goede keuze maken. “Red het zwembad,” zegt hij. “We móeten het zwembad behouden in ons dorp. Anders moet je heel ver gaan uitwijken. Veel mensen redden het niet om naar Nijmegen te gaan of een andere kant op. Ook voor de jonge zwemmers wordt het dan moeilijker.” De gemeenteraad van Berg en Dal beslist dit najaar of het geld wil uittrekken voor eventuele nieuwbouw of renovatie van zwembad De Lubert. RN7 ===================================================================

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *