Zoeken


inhetlaag.nl, Powered by Joomla!
Veteranendag gemeente Berg en Dal PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 29 juni 2022 22:43

GROESBEEK – Woensdagmiddag 29 juni was de jaarlijkse #Veteranendag in het nieuwe Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Er waren 70 veteranen, familie, begeleiders en vrienden aanwezig. We organiseren de Veteranendag om veteranen uit de gemeente Berg en Dal te eren.

Er waren speciale gasten aanwezig: de militair attaché van Oekraïne, kolonel Y. Herashchenko en zijn vrouw. Na indrukwekkende toespraken van kolonel Y. Herashchenko en burgemeester M. Slinkman was er een moment van samenzijn. Tijdens de borrel werden verhalen uitgewisseld en als afsluiting werd een ‘blauwe hap’ geserveerd. Bron/foto: gemeente Berg enDal.

Toespraken van Kolonel Y Herashchenko:....

Dames en heren, Geachte burgemeester Slinkman en alle aanwezigen, we zijn hier samen om alle Nederlandse veteranen te eren die vroeger en nu hebben gediend in oorlogssituaties of vredesoperaties.
Het met eer dienen van je geboorteland is de grootste trots van een militair. Nederland telt meer dan 100.000 veteranen. We eren de ontelbare individuen die zichzelf hebben opgeofferd om de vrede te bewaren.

Wij allemaal, mensen van de 21e eeuw, leven in een mondiale wereld,  in een mondiale gemeenschap. Wij zijn ons er van bewust hoezeer we met elkaar verbonden zijn. En hoezeer de keuzes van een land gevolgen kunnen hebben voor alle andere landen. De perceptie van de waarde van vrede veranderd nu drastisch door de recente tragedie van het OekraÏense volk.

We hebben vele jaren geleefd zonde fascisme. Dankzij de militaire prestaties van onze voorouders en andere landen. Alle Europese landen hebben een hoge prijs betaald voor deze vreedzame jaren.

De nieuwe realiteit en bittere waarheid waarmee we nu geconfronteerd worden, is dat een nieuwe dreiging van nazisme de kop opsteekt in het moderne Europa. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Europa in meer dan 77 jaar geen oorlog als deze meegemaakt. Deze nieuwe oorlog heeft geen logische verklaring, geen relevante doelen, geen gezond verstand, geen menselijkheid. Deze oorlog wordt alleen gedreven door de moordzucht van het Kremlin.

Het OekraÏens volk vecht in deze oorlog voor de overleving van onze staat en ons land. De Russische vijand vernietigt opzettelijk en systematisch de sociale infrastructuur , huisvesting en alles wat nodig is voor een normaal leven. Op dit moment zijn al meer dan 2.800 Russische raketten tegen OekraÏene gebruikt.

Meer dan 15 miljoen OekraÏeners moesten hun huizen verlaten. Meer dan 5 miljoen vonden onderdak in de Europese Unie. Het meest vreselijke aantal kinderen dat door de Russische invasie is omgekomen: 341 kinderen. Maar dit is slechts het officiële aantal dat nu bekend is, zonder kinderen mee te tellen die begraven zijn in de bezette gebieden.

De Hele wereld is getuige geweest van de manier waarop OekraÏense verdedigers terugvechten, posities verdedigen en er alles aan doen om maximale verliezen bij de vijand te veroorzaken. Sommige voorspelden dat we maar 4 Dagen weerstand konden bieden tegen de invasie. Nu biedt OekraÏene al 125 dagen weerstand. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder hulp van onze internationale partners.
Wij zijn Nederland dankbaar voor de financiële, humanitaire en militaire hulp
aan OekraÏene. Nederland heeft sinds het uitbreken van de oorlog meer dam 65.000 OekraÏners opgevangen. Wij zijn de Nederlandse regering dankbaar. Daarnaast kunnen we niet voorbijgaan aan de hulp van elke Nederlandse burger, die niet alleen OekraÏeners in hun eigen huis onderdak biedt, maar ook alle hartenwarmte schenkt aan degenen die alles in het thuisland hebben verloren.

OekraÏene vecht terug en we zullen blijven vechten voor onze vrijheid voor ons land en voor recht om ons tot een Europees land te ontwikkelen.

De Russische invasie in OekraÏene heeft de Europese gemeenschap laten zien dat het internationale veiligheidsconcept moet worden herzien.
Er moet een nieuw concept ontwikkeld worden dat de internationale veiligheid waarborgt. Een concept met strikte regulering voor als het internationaal strafrecht wordt overtreden. Met inbegrip van dwangmaatregelen tegen de overtreder.

Alleen de gezamenlijke acties van Europese partners tegen de Russische invasie in OekraÏene kunnen langdurig vrede en stabiliteit in Europa brengen. Anders bestaat de mogelijkheid dat we een donkere periode van tientallen jaren tegemoet gaan.

Ik wil nog een keer alle veterane bedanken die hier aanwezig zijn, en zij die zijn overleden. U verdient alle mogelijke erkenning en waardering.

Ik ben al onze verdedigers dankbaar die helpen de dag dichterbij te brengen waarop Rusland OekraÏene zal moeten verlaten.

Eeuwige herinneringen aan alle die zijn omgekomen door de Russische invasie.

Eeuwige glorie aan de veteranen en de verdedigers van het moederland.


 


 

 

 

.

 

Flits

KBO Ooij nieuwe eigen website

OOIJ Sinds vrijdag 17 december heeft de KBO Ooij een eigen vernieude website. Inloggen kan via de link https://www.kbo-gelderland.nl/afdelingen/ooij of via KBO Gelderland. Om terug te gaan naar de voorpagina van de site klik logo.


 

 
Nieuwe cursus EHBO - Reanimatie / AED

MILLINGEN a/d RIJN - Iets voor u..? Als er iets mis gaat…weet u, wat u moet doen..? Vindt u het belangrijk dat, als u iets overkomt, u goed geholpen wordt? Ongelukken gebeuren dagelijks, op het werk, in het verkeer maar ook in en rond het huis. Tijdens het werk voelt een collega zich niet goed…is het een beroerte, zijn hart? Kunt u wat doen? Weet u, wat u moet doen, als iemand iets overkomt zoals snijwond, verbrandingen, hartfalen, botbreuk, verslikking etc.? Zorg, dat u voorbereid bent......

Lees meer...
 
Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij

Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij.

 
Openhuis 2e handszorg hulpmiddelenwinkel

GROESBEEK/Horst - Op de 1e zaterdag van de maand tussen 10 en 14.00 uur. is er "Open Huis" bij Stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek....

Lees meer...
 
Met spoed gezocht chauffeurs vervoerdienst SWOM

MILLINGEN a/d RIJN – Wij zoeken vrijwilligers die 1x per 4 weken op vrijdag, zaterdag of zondag willen rijden voor onze vervoersservice. Woon jij in Millingen, Kekerdom of Leuth, heb je een rijbewijs en affiniteit met senioren? Dan is vrijwilliger bij onze vervoersservice wellicht iets voor jou! Wij vervoeren 7 dagen per week van 8.30-22.00 uur mensen uit bovengenoemde dorpen naar...

Lees meer...
 
Ukraine

.

 
Nieuwe locatie Weggeefwinkel

GROESBEEK-Na lang zoeken is het gelukt om een nieuwe locatie voor de Weggeefwinkel te vinden! De Weggeefwinkel is te vinden aan de Dorpsstraat 7a in Groesbeek.....

Lees meer...