Zoeken


inhetlaag.nl, Powered by Joomla!
UPDATE: TOCH NOG: Taxusinzameling in 2022 PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 07 juni 2022 22:37

UPDATE: Nog geen twee weken geleden lieten wij weten dit jaar geen mogelijkheid te zien om de taxusinzameling op te zetten. Afgelopen weekend is hier echter verandering in gekomen. Een van onze vaste afnemers heeft alsnog gevraagd of wij een beperkte hoeveelheid snoeisel in kunnen zamelen. Wij zijn meteen gaan kijken hoe we dit kunnen doen, met een aangepaste inzameling als resultaat. Vanaf 25 juni starten wij voor een beperkt werkgebied de inzameling weer op.

“Afgelopen weekend kregen....

we het te horen” vertelt Werner Toonen, coördinator van Taxus Taxi ons. Normaliter is Taxus Taxi al een aantal weken volop bezig met het inzamelen van zoveel mogelijk taxussnoeisel. Om verschillende redenen heeft de stichting moeten besluiten dit jaar geen snoeisel in te zamelen. Een van de belangrijkste redenen was dat de afnemers van het snoeisel geen capaciteit hebben om nieuw snoeisel aan te nemen. Mede door corona liggen namelijk de meeste fabrieken om de haverklap stil, wat enorm drukt op de capaciteit. Afgelopen weekend meldde een van de afnemers zich bij Taxus Taxi met de vraag of ze alsnog in een bepaalde hoeveelheid snoeisel zouden kunnen voorzien.

 

Gemengde gevoelens: Natuurlijk sprongen ze bij Taxus Taxi een klein gat in de lucht. De vraag van de afnemer komt als een geschenk uit de hemel. Desondanks voelt de hele situatie ook als een Rollercoaster. “Eerst zitten we maanden in spanning met de vraag of de inzameling door kan gaan. Vervolgens hakken we de knoop door en kunnen we beginnen met de afsluiting van wat al was opgezet voor 2022. Nog geen twee weken later kunnen we aankondigen dat er vanaf  25 juni toch een aangepaste inzameling gaat plaatsvinden. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor onze trouwe taxus donateur is dit ontzettend verwarrend. We leven op dit moment blijkbaar in een wereld waarin weinig zeker is. Ook wij ondervinden dat nu. Ondanks de gemengde gevoelens willen wij deze kans aangrijpen en daarmee een kleine inzameling op touw zetten.”

Beperkt werkgebied: Voordat iedereen met de snoeischaar naar buiten rent is er vanuit Taxus Taxi nog wel een aanvullende mededeling. De afnemer die zich heeft gemeld voor het taxusgroen kan dit jaar slechts 125.000 kilo snoeisel verwerken, een kwart van de hoeveelheid die normaal door Taxus Taxi wordt ingezameld.  Dit betekend dat de stichting enkel in een beperkt werkgebied actief zal zijn en dat de inzameling zal stoppen zodra de benodigde hoeveelheid bereikt is. Bekijk daarom voordat u gaat snoeien eerst of Taxus Taxi dit jaar bij u langs komt om het snoeisel op te halen. Dit kan eenvoudig door middel van het invoeren van uw postcode op www.taxustaxi.nl. De gemeentes waar dit jaar wordt ingezameld zijn: Asten, Bernheze, Beuningen, Boekel, Deurne, Druten, Gemert-Bakel, Gennep, Helmond, Heumen, Horst aan de Maas, Laarbeek, Landerd, Land van Cuijk, Meierijstad, Mook en Middelaar, Oss, Peel en Maas, Someren, Uden, Veghel, Venray en Wijchen.

Kostenreductie: De kosten voor het inzamelen en verwerken van het taxussnoeisel zijn hoger dan ooit. Dit maakt dat Taxus Taxi om toch in te kunnen zamelen pijnlijke keuzes heeft moet maken. Een van die keuzes is om dit jaar niet te werken met uitgifte- en inzamelpunten. Daarnaast zal ze de kantoorbezetting reduceren naar bijna nihil. Dit betekend dat de stichting telefonisch niet bereikbaar zal zijn. Een afspraak maken om snoeisel op te halen is daardoor enkel online mogelijk. “We weten dat deze maatregel mensen treft die niet met een computer overweg kunnen. Het doet dan ook pijn dat deze maatregel effect zal hebben op de


REGIO - Met pijn in het hart hebben wij van Stichting Taxus Taxi moeten besluiten de inzameling een jaartje over te laten slaan. De kosten voor het inzamelen en verwerken van het snoeisel zijn op dit moment te hoog.

Al 15 jaar zet Stichting Taxus Taxi zich met hart en ziel in voor de strijd tegen kanker. Na veel rekenwerk en overleg heeft de stichting moeten besluiten de inzameling een jaartje over te laten slaan. De kosten voor het inzamelen en verwerken van het snoeisel zijn op dit moment te hoog. Daarbij komt dat de bedrijven die het snoeisel verwerken door Corona om de haverklap stil liggen en hierdoor kunnen zij geen nieuw snoeisel aannemen.

 

Taxus Taxi in 2023 weer actief: Ondanks dat de taxusinzameling in 2023 weer zal starten doet het toch pijn een jaar te moeten overslaan. “Wij vinden het erg vervelend dit nieuws te moeten brengen. Zeker voor de mensen die ons al jaren steunen en hun snoeisel altijd met de grootste zorg aanbieden.” Zo vertelt Werner Toonen, coördinator van Stichting Taxus Taxi. “Aan deze mensen willen wij meegeven dat wij in 2023 zeker weer van de partij zullen zijn. De inzameling mag dan één jaartje overslaan, maar de strijd tegen kanker wordt onverminderd doorgezet.”

Gestegen kosten: Stichting Taxus Taxi haalt al sinds 2008 taxussnoeisel gratis aan huis bij mensen op. Jaarlijks nemen tienduizenden mensen deel aan de taxusinzameling om zo hun steentje bij te kunnen dragen in de strijd tegen kanker. Nadat het snoeisel is opgehaald wordt het taxus groen afgeleverd bij een kruidendrogerij die het snoeisel droogt en gereed maakt voor transport naar het buitenland.

Dit laatste is onder andere waardoor er dit jaar een kink in de kabel zit. Voor het drogen van het wonder groen is veel energie, waaronder gas nodig. De prijzen voor energie zijn het afgelopen jaar zo explosief gestegen dat het drogen vele malen duurder is geworden. Maar ook andere kosten, zoals die voor transport zijn enorm gestegen. Dit maakt het voor de stichting dit jaar niet haalbaar de inzameling op te zetten. Naast de gestegen kosten zijn ook de problemen in China van invloed op de inzameling. “Nadat het taxussnoeisel is gedroogd gaat het voor extractie van de werkzame stof naar onder andere China. Doordat fabrieken daar voor lange periodes stil liggen is de mogelijkheid om te extraheren zeer beperkt op het moment. Dit zorgt ervoor dat de fabrieken de nieuwe aanvoer van het snoeisel simpelweg niet kwijt kunnen.”

Uw bijdrage is welkom: Jaarlijks vraagt Stichting Taxus Taxi haar donateurs om een donatie in de vorm van taxussnoeisel. In 2022 gaat dat helaas niet. Desondanks kan de stichting een donatie harder gebruiken dan ooit. “Dat wij niet inzamelen scheelt aanzienlijk in de kosten, maar een stukje hiervan blijft toch doorlopen. Om te waarborgen dat wij volgend jaar weer kunnen starten is een kleine financiële bijdragen dan ook meer dan welkom” Een donatie kan gedaan worden via www.taxustaxi.nl

Voor 2022 voldoende voorraad: Een belangrijk punt dat door de stichting wordt aangehaald is dat er op dit moment nog voldoende medicijn voorradig is. Er ligt altijd een bepaalde voorraad van het medicijn dat gewonnen wordt uit het taxussnoeisel opgeslagen. Dat er in 2022 geen inzameling plaatsvindt heeft geen effect voor de mensen die het medicijn nodig hebben. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de inzameling in 2023 gewoon plaats zal moeten- en gaat vinden. De voorraad is natuurlijk niet oneindig. Foto: Stichting Taxus Taxi.


  

Flits

UPDATE: TOCH NOG: Taxusinzameling in 2022

UPDATE: Nog geen twee weken geleden lieten wij weten dit jaar geen mogelijkheid te zien om de taxusinzameling op te zetten. Afgelopen weekend is hier echter verandering in gekomen. Een van onze vaste afnemers heeft alsnog gevraagd of wij een beperkte hoeveelheid snoeisel in kunnen zamelen. Wij zijn meteen gaan kijken hoe we dit kunnen doen, met een aangepaste inzameling als resultaat. Vanaf 25 juni starten wij voor een beperkt werkgebied de inzameling weer op.

“Afgelopen weekend kregen....

Lees meer...
 
De 104e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 19 juli t/m vrijdag 22 juli 2022.

MILLINGEN a/d RIJN Verzorging 4-Daagselopers

Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen. U kunt hierbij denken aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.

Lees meer...
 
Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij

Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij.

 
Openhuis 2e handszorg hulpmiddelenwinkel

GROESBEEK/Horst - Op de 1e zaterdag van de maand tussen 10 en 14.00 uur. is er "Open Huis" bij Stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek....

Lees meer...
 
Met spoed gezocht chauffeurs vervoerdienst SWOM

MILLINGEN a/d RIJN – Wij zoeken vrijwilligers die 1x per 4 weken op vrijdag, zaterdag of zondag willen rijden voor onze vervoersservice. Woon jij in Millingen, Kekerdom of Leuth, heb je een rijbewijs en affiniteit met senioren? Dan is vrijwilliger bij onze vervoersservice wellicht iets voor jou! Wij vervoeren 7 dagen per week van 8.30-22.00 uur mensen uit bovengenoemde dorpen naar...

Lees meer...
 
Ukraine

.

 
Nieuwe locatie Weggeefwinkel

GROESBEEK-Na lang zoeken is het gelukt om een nieuwe locatie voor de Weggeefwinkel te vinden! De Weggeefwinkel is te vinden aan de Dorpsstraat 7a in Groesbeek.....

Lees meer...