Zoeken


inhetlaag.nl, Powered by Joomla!
Ondertekening Groene Afspraak' PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 23 mei 2022 06:51

KEKERDOM - Op 20 mei bekrachtigde in ‘’De Waard van Kekerdom” tien partijen de Groene Afspraak rond klimaatinclusieve en natuurpositieve kleiwinning langs Rijn en Maas. Een bijzondere samenwerking waarin vijf natuur- en milieuorganisaties Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Natuur en Milieufederatie Gelderland, Natuur en Milieufederatie Limburg, Staatsbosbeheer en vier partijen uit het bedrijfsleven, namelijk de brancheorganisatie voor de keramische industrie KNB-keramiek, Wetering, K3 en Delgromij zich de komende 15 jaar verbinden aan voorliggende Groene Afspraak. De Groene Afspraak is gebaseerd op de principes uit het Plan Ruimte voor Levende Rivieren. Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt de Groene Afspraak. A na de ondertekening ging werd er een korte wandeling door de Millingerwaard  gemaakt. Sprekers/ondertekenaars waren: Bert Jan Koekoek (KNB), Bas Dröge (Delgromij), Hans van de Wetering (Wetering bv), Jeroen Helmer (ARK),Iwan Reerink (K3), Lars Koreman (Natuurmonumenten}, Dirk van Uitert (Natuur en Milieu Gelderland),Ton Hermanussen (Natuur en Milieu Limburg) en Bas Roels (WNF)Foto’s © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB. Zie leesmeer.

 

De Groene Afspraak is een inspanningsverplichting voor elk van de betrokken partijen vanuit ieders eigen rol. Met de overtuiging dat daarmee een significante bijdrage wordt geleverd aan de realisatie van Integraal Rivier Management, de Kaderrichtlijn Water en de Programmatische Aanpak Grote Wateren. En met de vrijkomende klei worden keramische bouwproducten gemaakt die bijdragen aan realisatie van de Nationale Woon- en Bouwagenda, aan klimaatdoelen en aan de doelen van de circulaire bouweconomie zoals het beschermen van grondstoffenvoorraden. Vereniging Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Natuur en Milieufederatie Gelderland, Limburgse Milieufederatie, Staatsbosbeheer, de brancheorganisatie voor de bouwkeramische industrie KNB, K3/Delgromij en Wetering, mede ondersteund door het Wereld Natuur Fonds, plaatsen voor de komende 15 jaar een handtekening onder de Groene Afspraak.

Meerwaarde door kleiwinning: De afgelopen 25 jaar heeft de succesvolle samenwerking tussen de natuur- en milieuorganisaties en de kleiwinsector op veel plekken geleid tot een aantrekkelijker, veiliger en ecologisch vitaler riviersysteem met een verbeterde biodiversiteit en groter natuurareaal. Aan een flink deel van de circa 12.000 hectare nieuwe natuur, die in de afgelopen 25 jaar is ontwikkeld, heeft zogenaamde duurzame ‘reliëfvolgende kleiwinning’ bijgedragen. De feestelijke ondertekening vindt op 20 mei a.s. plaats in de Millingerwaard in de Gelderse Poort. In de Millingerwaard is het innovatieve concept van kleiwinning die de natuurlijke bodemgesteldheid volgt en de basis voor natuurontwikkeling legt, destijds uitgevonden. Bij de ondertekening zal ook Peter van ’t Hoog, gedeputeerde Water van de provincie Gelderland, een bijdrage leveren. Daarbij zal hij ingaan op de rol van de provincie in het kader van het Panorama Gelderse Rivieren; een uitwerking van het toekomstperspectief en de provinciale ambities voor de rivieren die door de provincie stromen.

Afspraken: De Groene Afspraak omvat 10 punten en behelst onder andere de voortzetting van de methode reliëfvolgende kleiwinning met natuurinrichting, die bijdraagt aan een aantrekkelijk rivierenlandschap én tevens voorziet in hoogwaardige en hernieuwbare grondstoffen die noodzakelijk zijn voor de bouw in Nederland. Het streven is om gezamenlijk circa 75 ha per jaar gebiedsontwikkeling te realiseren door reliëfvolgende kleiwinning met natuurinrichting in het winterbed van de rivieren.

Plan Ruimte voor Levende Rivieren: De Groene Afspraak maakt deel uit van het Plan Ruimte voor Levende Rivieren (www.levenderivieren.nl), waarin uitgangspunten en kansen vastgelegd voor ‘levende en leverende rivieren‘. Het plan streeft naar een verdubbeling van het huidige areaal riviernatuur en verbindingen tussen natuurgebieden (overstromingsvlakten én aangrenzende binnendijkse gebieden), naar een hogere kwaliteit van het onderwaterleven en naar méér rivierdynamiek. Foto’s © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB

 

Flits

Zomer kermis Nijmegen

 
UPDATE: TOCH NOG: Taxusinzameling in 2022

UPDATE: Nog geen twee weken geleden lieten wij weten dit jaar geen mogelijkheid te zien om de taxusinzameling op te zetten. Afgelopen weekend is hier echter verandering in gekomen. Een van onze vaste afnemers heeft alsnog gevraagd of wij een beperkte hoeveelheid snoeisel in kunnen zamelen. Wij zijn meteen gaan kijken hoe we dit kunnen doen, met een aangepaste inzameling als resultaat. Vanaf 25 juni starten wij voor een beperkt werkgebied de inzameling weer op.

“Afgelopen weekend kregen....

Lees meer...
 
De 104e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 19 juli t/m vrijdag 22 juli 2022.

MILLINGEN a/d RIJN Verzorging 4-Daagselopers

Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen. U kunt hierbij denken aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.

Lees meer...
 
Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij

Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij.

 
Openhuis 2e handszorg hulpmiddelenwinkel

GROESBEEK/Horst - Op de 1e zaterdag van de maand tussen 10 en 14.00 uur. is er "Open Huis" bij Stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek....

Lees meer...
 
Met spoed gezocht chauffeurs vervoerdienst SWOM

MILLINGEN a/d RIJN – Wij zoeken vrijwilligers die 1x per 4 weken op vrijdag, zaterdag of zondag willen rijden voor onze vervoersservice. Woon jij in Millingen, Kekerdom of Leuth, heb je een rijbewijs en affiniteit met senioren? Dan is vrijwilliger bij onze vervoersservice wellicht iets voor jou! Wij vervoeren 7 dagen per week van 8.30-22.00 uur mensen uit bovengenoemde dorpen naar...

Lees meer...
 
Ukraine

.