Zoeken


inhetlaag.nl, Powered by Joomla!
Kalorama zet vrijwilligers in de spotlights in het jaar van de vrijwilliger PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 14 september 2021 06:14

BEEK - 2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om vrijwilligers extra aandacht te geven, want zij voegen echt iets toe aan de zorg en zijn onmisbaar. Kalorama heeft een team Informele Zorg dat zich dagelijks bezig houdt met het coördineren van de 400 vrijwilligers die bij Kalorama actief zijn. Coördinator Informele Zorg Bonny vertelt: “Bij Kalorama zorgen we samen: zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers. De zorgprofessionals richten zich op het begeleiden van onze bewoners. Zij worden daarbij ondersteund door collega’s uit andere vakgebieden én door vrijwilligers. Bovendien ontlasten vrijwilligers de mantelzorgers als dat nodig is. Reden genoeg om tijdens dit jaar van de vrijwilliger de vrijwilligers in de spotlights te zetten. Dat doet Kalorama met een verhalenserie op social media.”

Rol van de vrijwilliger verandert: “Kalorama heeft meerdere locaties en iedereen in ons team heeft een eigen locatie als aandachtsgebied”, gaat collega Sandra verder. “Groot voordeel is dat we hierdoor niet alleen de bewoners kennen maar ook makkelijker contact hebben met de mantelzorgers. We signaleren waar en wanneer de inzet van vrijwilligers gewenst is. En vrijwilligers werken nauw samen met de teams.

De rol van de vrijwilliger is in de loop van de tijd veranderd. Naast het helpen bij activiteiten zien we steeds vaker dat vrijwilligers individueel voor een bewoner van betekenis zijn. En dat sluit mooi aan bij de visie van Kalorama waarbij de bewoner centraal staat.”

Vrijwilligers in de spotlights: Sandra: “Kalorama maakt in het kader van het jaar van de vrijwilliger de serie ‘Vrijwilligers in de spotlights’. We halen verhalen op bij vrijwilligers over wat hen drijft en wat het ze brengt om vrijwilligerswerk te doen. En we horen terug van collega’s en bewoners wat de rol van de vrijwilligers voor hen betekent. Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen die we delen op onze website en social media. Deze serie loopt door tot het eind van het jaar. We zijn echt heel trots op ál onze vrijwilligers!”

Uitgaan van de kracht van de vrijwilliger: Bonny: “Als iemand zich voor een vrijwillige taak meldt, gaan we altijd uit van de kracht van de vrijwilliger. Dat betekent dat we kijken naar talent en kwaliteit. Waar liggen interesses en waar is diegene goed in? Voor het hospice geldt dat taken vastliggen maar ook dan kijken we welke disciplines iemand het beste liggen. Samen vinden we bijna altijd een passende taak. Zo hebben we sinds kort een Chinese student die zich meldde als vrijwilliger. Zij gaf in het kennismakingsgesprek aan de Nederlandse taal en cultuur te willen leren kennen. Voor een bewoner die veel met taal heeft, zochten we een maatje. Die match was snel gemaakt! En als een vrijwilliger op de ene locatie meedraait en na verloop van tijd iets anders wilt, kijken we wat er verder binnen Kalorama mogelijk is. Zo is een receptievrijwilliger van Kalorama Veste Brakkenstein gaan meedraaien bij Inloop & Ontmoeting op een andere locatie. Een compleet andere taak waar deze vrijwilliger blij van wordt, en de gasten van de Inloop & Ontmoeting ook”.

Training en begeleiding: Bonny: “Nieuwe vrijwilligers krijgen training en begeleiding die aansluit bij hun taak. Zo is de rol van vrijwilligers bij het hospice Kalorama Bethlehem weer anders dan op de overige locaties. In het hospice draaien de meeste vrijwilligers echt diensten mee. Dat vraagt om specifieke begeleiding. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt door een ervaren vrijwilliger en door een verpleegkundige. Daarnaast krijgen zij een training over omgaan met verlies en rouw, veiligheid en hygiëne. Keuken- en kookvrijwilligers worden drie keer ingewerkt en krijgen een specifieke kookworkshop.”

Vrijwilligerswerk bij Kalorama iets voor jou?: Er zijn bij Kalorama enorm veel verschillende taken die door vrijwilligers gedaan worden. Van zorgen, waken, koken, tuinieren tot vervoeren. Er zijn beautyvrijwilligers, vrijwilligers die maatje zijn of een kunstexposities organiseren. Wat tijdsbesteding betreft zijn er geen vuistregels. Dat kan van twee keer per week tot één keer per maand zijn. Bij Kalorama zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Heb je interesse en wil je verkennen op welke manier je bij ons iets kunt betekenen met jouw kwaliteiten? Bel of mail naar Cily telefoon: 06-13816789 en E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Of kijk eens op: www.werkenbijkalorama.nl/vrijwilligers. Het team Informele Zorg van Kalorama nodigt je graag uit voor een oriënterend gesprek!  Foto: Kalorama.

 

Flits

Museum De Kleine Heilige Geest weer open

GROESBEEK - Na geruime tijd is het weer mogelijk het museum De Kleine Heilige Geest te bezoeken. De maand oktober is Rozenkransmaand en in deze maand worden ook de H.H.Engelbewaarders herdacht. Naast de grote vaste collectie devotionalia zal in het museum deze maand aandacht geschonken worden aan rozenkransen, boeken, prenten en beelden. Daarnaast is een collectie Engelbewaarders te bezichtigen in beelden en prenten. Beelden van vroeger voor vandaag.  . U bent van harte welkom op zondag  24 oktober van 11 tot 17 uur in ons museum. Van Ruysdaelweg 37 Groesbeek.Voor ander dagen en tijden  alleen na telefonische afspraak. 024-6636755.


 
Open Huis zaterdag 2 oktober bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK/Horst - Zaterdag 2 oktober is het eindelijk weer zover: “Open Huis” bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek. Voor de eerste keer in 2021!

De basisregel “verplicht 1,5m afstand houden” verandert in een dringend advies om afstand te houden. Oftewel, u bent van harte welkom, maarhoudt afstand tot elkaar. Tijd: van 10.00 t/m 14.00 uur. U kunt dan (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar onze rollators –douchekrukjes – rolstoelen – toilet-douchestoelen – toiletsteunen  – tilliften –  wandsteunen – scoot-mobielen – sta-op-stoelen – etc. Voor alle andere keren dat u langs wilt komen kunt u een telefonische afspraak maken op 06 – 4289 8537 of een mail sturen naar info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl. We plannen in met minimaal een half uur de tijd per persoon,

Raadpleeg s.v.p. onze website: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: “fun” voorgehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).


 
Openingstijden gemeente Berg en Dal veranderen

Op vrijdag 3 september veranderen de openingstijden van de gemeente Berg en Dal. Vanaf die datum is de gemeente op vrijdagmiddag telefonisch niet meer bereikbaar. Ook de balies in het gemeentehuis zijn vanaf die datum op vrijdagmiddag dicht....

Lees meer...
 
Gezocht: Nierdonor voor Debby

GEZOCHT NIERDONER VOOR DEBBY

LEUTH- Debby van Vendeloo stuurde ons het onderstaande bericht voor plaatsing, waaraan we natuurlijk graag voldoen!

Hallo allemaal, Mijn naam is Debby van Vendeloo, ben 38 jaar en woonachtig in Leuth ( bij Nijmegen). Ik ben geboren met de erfelijke en ongeneeslijke Longaandoening ( taaislijmziekte ). Daarvoor ben ik 17 jaar geleden getransplanteerd (aan mijn longen) en dat is heel lang goed gegaan. Ik heb wel een heel turbulent leven gekend op medisch gebied maar steeds krabbelde ik daar weer uit. Momenteel kamp ik met ernstige nierfalen en ben ik opzoek naar een Nierdonor. Ik heb nu nog een nierfunctie van 15%. Niemand in mijn directe familie kan doneren daarom ben ik opzoek naar een Nierdonor.

Via deze weg hoop ik u te bereiken. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met mij op nummer: 06-31562798. Of mailen naar debjevanvendeloo@gmail.com Eigen foto.


 
Hartkoor Kekerdom zoekt enthousiaste dirigent m/v

KEKERDOM - In september weer veilig gaan zingen na de lange saaie Coronaperiode, daar verheugden onze koorleden zich allemaal heel erg op. Groot was dan ook de teleurstelling toen we onverwacht vernamen, dat onze sprankelende dirigente na 12 jaar gaat stoppen bij ons koor. Ze heeft ondertussen elders een vaste baan gekregen. Daarom zoekt het Hartkoor Kekerdom een enthousiaste dirigent m/v

Wij zijn een geliefd koor, dat...

Lees meer...
 
Kleding Weggeefwinkel Groesbeek

UPDATE: Tijdelijke verhuizing ingang kleding weggeefwinkel

GROESBEEK - Kleding weggeefwinkel verhuisd tijdelijk met ingang vanaf dinsdag 20 april. De organisatie van de weggeefwinkel, Pluryn en Forte Welzijn hebben na overleg met centrum manager Freek Stevens, een nieuwe ruimte gevonden om de vele ingezamelde kleding aan de man te brengen. Het oude pand van de Hema in het centrum van Groesbeek wordt ingericht door vrijwilligers en enkele sympathisanten. Op dinsdag en vrijdag is de winkel open van 10.00-14.00 uur. In verband met de coronaregels is een mondkapje verplicht en er mogen maximaal 6 personen gedurende 30 minuten tegelijk naar binnen. Vooraf aanmelden bij Wilma Fransen via 0611809216. Iedereen is van harte welkom!

GROESBEEK - Ook de weggeefwinkel mag eindelijk weer open. Voorlopig alleen op de vrijdagen van 12.30 tot 16.00 uur. Maak telefonisch een afspraak met Wilma Fransen via 0611809216. I.v.m. de coronaregels is een mondkapje verplicht en er mogen maar 2 bezoekers tegelijk naar binnen gedurende 30 minuten. Melden bij de ingang van het hoofdgebouw van Pluryn op Sportpark Zuid Nijerf 1 6562 KW Groesbeek. Er is voldoende in voorraad voor jong en oud van harte welkom.


 
Corona