Zoeken


inhetlaag.nl, Powered by Joomla!
Feestelijke opening: ‘s Werelds eerste recyclinginstallatie voor luiers officieel geopend. PDF Afdrukken E-mailadres

 

 

WEURT – Op donderdag 2 september 2021 was de officiële opening van de luierrecyclingsinstallatie. Aanwezigen lieten zich informeren over de grondstoffen en duurzame energie die geproduceerd worden. Aansluitend verrichtten de directeur van ARN Rutger Jan Pessers samen met de directeur van Dar Bart de Bruin en MARN-voorzitter Piet de Klein de officiële openingshandeling. Met een druk op de knop werd symbolisch de eerste luiercontainer door de inzamelwagen van Dar geleegd. Luiers en incontinentiemateriaal vormen nog een groot deel van het totale restafval. In de Dar-regio hebben we het over zo’n 10 kilo per inwoner per jaar. In sommige gemeenten is dat bijna 25% van het restafval. Tot nu toe waren luiers en incontinentiemateriaal niet te recyclen. ARN B.V. in Weurt heeft de eerste succesvolle luierrecyclinginstallatie ter wereld gebouwd....

Nieuwe grondstoffen en duurzame energie: Door het toepassen van innovatieve technieken is het ARN gelukt om luiers en incontinentiemateriaal om te zetten naar nieuwe grondstoffen, duurzame energie en zo wordt ook nog eens CO2 bespaard. Van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal maakt ARN plastic korrels, geschikt voor hoogwaardige toepassing. Uit de urine en ontlasting wint Waterschap Rivierenland energie. Door de grote vraag is de verwerkingscapaciteit van de installatie verdrievoudigd.

Vieze luiers, frisse winst: Dar richtte haar organisatie in op de gescheiden inzameling van dit materiaal. Vanaf 1 juli kunnen bewoners van de gemeenten Beuningen en Berg en Dal hun luiers en incontinentiemateriaal gratis gescheiden inleveren. Hiervoor gebruiken ze speciale zakken. Deze zakken kunnen ze op verschillende locaties halen, zoals bij huisartsenpraktijken en apotheken. Gevulde zakken brengen ze naar een luiercontainer, die onder meer bij kinderdagverblijven en op de milieustraat staan. Vanaf 1 september is gemeente Nijmegen gestart. En in het najaar komen daar de gemeenten Druten, Heumen, Mook en Middelaar en Wijchen bij. Dar verwacht dat ze het komende halfjaar zo'n 200 ton aan luiers en incontinentiemateriaal ophalen. Vanaf volgend jaar gaat die hoeveelheid naar verwachting richting 1.250 ton, oplopend naar 2.000 tot 2.500 ton in jaren daarna. Foto: DAR


 

Flits

Museum De Kleine Heilige Geest weer open

GROESBEEK - Na geruime tijd is het weer mogelijk het museum De Kleine Heilige Geest te bezoeken. De maand oktober is Rozenkransmaand en in deze maand worden ook de H.H.Engelbewaarders herdacht. Naast de grote vaste collectie devotionalia zal in het museum deze maand aandacht geschonken worden aan rozenkransen, boeken, prenten en beelden. Daarnaast is een collectie Engelbewaarders te bezichtigen in beelden en prenten. Beelden van vroeger voor vandaag.  . U bent van harte welkom op zondag  24 oktober van 11 tot 17 uur in ons museum. Van Ruysdaelweg 37 Groesbeek.Voor ander dagen en tijden  alleen na telefonische afspraak. 024-6636755.


 
Open Huis zaterdag 2 oktober bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK/Horst - Zaterdag 2 oktober is het eindelijk weer zover: “Open Huis” bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek. Voor de eerste keer in 2021!

De basisregel “verplicht 1,5m afstand houden” verandert in een dringend advies om afstand te houden. Oftewel, u bent van harte welkom, maarhoudt afstand tot elkaar. Tijd: van 10.00 t/m 14.00 uur. U kunt dan (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar onze rollators –douchekrukjes – rolstoelen – toilet-douchestoelen – toiletsteunen  – tilliften –  wandsteunen – scoot-mobielen – sta-op-stoelen – etc. Voor alle andere keren dat u langs wilt komen kunt u een telefonische afspraak maken op 06 – 4289 8537 of een mail sturen naar info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl. We plannen in met minimaal een half uur de tijd per persoon,

Raadpleeg s.v.p. onze website: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: “fun” voorgehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).


 
Openingstijden gemeente Berg en Dal veranderen

Op vrijdag 3 september veranderen de openingstijden van de gemeente Berg en Dal. Vanaf die datum is de gemeente op vrijdagmiddag telefonisch niet meer bereikbaar. Ook de balies in het gemeentehuis zijn vanaf die datum op vrijdagmiddag dicht....

Lees meer...
 
Gezocht: Nierdonor voor Debby

GEZOCHT NIERDONER VOOR DEBBY

LEUTH- Debby van Vendeloo stuurde ons het onderstaande bericht voor plaatsing, waaraan we natuurlijk graag voldoen!

Hallo allemaal, Mijn naam is Debby van Vendeloo, ben 38 jaar en woonachtig in Leuth ( bij Nijmegen). Ik ben geboren met de erfelijke en ongeneeslijke Longaandoening ( taaislijmziekte ). Daarvoor ben ik 17 jaar geleden getransplanteerd (aan mijn longen) en dat is heel lang goed gegaan. Ik heb wel een heel turbulent leven gekend op medisch gebied maar steeds krabbelde ik daar weer uit. Momenteel kamp ik met ernstige nierfalen en ben ik opzoek naar een Nierdonor. Ik heb nu nog een nierfunctie van 15%. Niemand in mijn directe familie kan doneren daarom ben ik opzoek naar een Nierdonor.

Via deze weg hoop ik u te bereiken. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met mij op nummer: 06-31562798. Of mailen naar debjevanvendeloo@gmail.com Eigen foto.


 
Hartkoor Kekerdom zoekt enthousiaste dirigent m/v

KEKERDOM - In september weer veilig gaan zingen na de lange saaie Coronaperiode, daar verheugden onze koorleden zich allemaal heel erg op. Groot was dan ook de teleurstelling toen we onverwacht vernamen, dat onze sprankelende dirigente na 12 jaar gaat stoppen bij ons koor. Ze heeft ondertussen elders een vaste baan gekregen. Daarom zoekt het Hartkoor Kekerdom een enthousiaste dirigent m/v

Wij zijn een geliefd koor, dat...

Lees meer...
 
Kleding Weggeefwinkel Groesbeek

UPDATE: Tijdelijke verhuizing ingang kleding weggeefwinkel

GROESBEEK - Kleding weggeefwinkel verhuisd tijdelijk met ingang vanaf dinsdag 20 april. De organisatie van de weggeefwinkel, Pluryn en Forte Welzijn hebben na overleg met centrum manager Freek Stevens, een nieuwe ruimte gevonden om de vele ingezamelde kleding aan de man te brengen. Het oude pand van de Hema in het centrum van Groesbeek wordt ingericht door vrijwilligers en enkele sympathisanten. Op dinsdag en vrijdag is de winkel open van 10.00-14.00 uur. In verband met de coronaregels is een mondkapje verplicht en er mogen maximaal 6 personen gedurende 30 minuten tegelijk naar binnen. Vooraf aanmelden bij Wilma Fransen via 0611809216. Iedereen is van harte welkom!

GROESBEEK - Ook de weggeefwinkel mag eindelijk weer open. Voorlopig alleen op de vrijdagen van 12.30 tot 16.00 uur. Maak telefonisch een afspraak met Wilma Fransen via 0611809216. I.v.m. de coronaregels is een mondkapje verplicht en er mogen maar 2 bezoekers tegelijk naar binnen gedurende 30 minuten. Melden bij de ingang van het hoofdgebouw van Pluryn op Sportpark Zuid Nijerf 1 6562 KW Groesbeek. Er is voldoende in voorraad voor jong en oud van harte welkom.


 
Corona