Zoeken


Toch parachutesprongen bij Groesbeek./Breedeweg PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 17 september 2020 19:57

GROESBEEK/BREEDEWEG Ondanks eerdere berichten dat vanwege de corona er geen parachutesprongen zouden zijn, hebben leden van de Parachute Group Holland op donderdag 17 september boven de dropzones bij Breedeweg toch parachutesprongen ter herinnering en herdenking aan operatie Market Garden gehouden. De grootschalige luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog 76 jaar geleden. Deze dropping  werd bewust geheim gehouden i.v.m de Corona.
Video dropping omroep Gelderland.

Op deze dagen herdenkt PGH de luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 en de slachtoffers die hierbij omkwamen. Dit doen zij met parachutesprongen en ceremonies daarna.

Herdenkingssprongen 2020: Parachute Group Holland springt ter ere van....

de 76ste herdenking van Operatie Market Garden boven Groesbeek. Vanaf 09.00 uur waren de eerste sprongen te zien dropzone van Klein Amerika bij Groesbeek/Bredeweg. Dit jaar waren er twee vluchten per dropzone met een Cessna 208 vanaf vliegveld Teuge en springen er per vlucht 11 parachutisten, als 23e sprong er een para met een bestuurbare matras-parachute.  Na alle sprongen werd door de parachutisten een kleine herdenkingsceremonie aan de rand van de dropzone gehouden. Aansluitend waren zij ook aanwezig bij de herdenking ceremonie bij het Wacoglider monument even verderop. Alle sprongen door PGH werden gemaakt in origineel uniform, onder militaire ronde koepels-parachutes. Een van  de eerste para’s verloor zijn horloge tijdens zijn sprong.

Market Garden: Dit jaar 76 jaar geleden, op 17 september 1944, ging operatie Market Garden van start. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingsdivisies werden vanuit Engeland naar Nederland gevlogen om per parachute of in zweefvliegtuigen gedropt te worden boven bezet gebied. Het doel van de operatie was om de belangrijke bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Het Britse 30ste legerkorps zou vervolgens vanuit België binnen drie dagen over de weg via deze bruggen oprukken naar Arnhem, om een mogelijkheid te creëren om door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland. Echter werd de brug bij Arnhem niet op tijd bereikt en Market Garden liep vast in de Betuwe. Tussen 3300 en 13300 geallieerden werden slachtoffer of raakten vermist.

Achtergrondinformatie Parachute Group Holland: Stichting Parachute Group Holland, in het kort PGH, is een internationale non-profit organisatie gewijd aan het parachutespringen met (militaire) ronde koepel parachutes. De groep is opgericht in 2008 met het doel om allen die boven bezet of vijandig gebied gedropt zijn per parachute, gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna, te herdenken. Om deze herinnering in leven te houden dragen PGH-leden tijdens herdenkingen en parachutesprongen indien gewenst kleding uit de betreffende tijdsperiode. Daarnaast geeft PGH opleidingen aan eenieder die parachute wil leren springen met een ronde parachute.

De opleiding wordt gegeven door een vakkundige instructiegroep en is internationaal erkend door vergelijkbare parachutegroepen en centra in binnen en buitenland. Verder biedt PGH de mogelijkheid voor demonstratiesprongen en informatiedagen over parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan scholen en andere geinteresseerde organisaties. Iedereen kan lid worden van Parachute Group Holland. De opleidingen zijn voor mannen en vrouwen tussen de 16 en 50 jaar oud, met een gewicht van maximaal 100kg en een medische verklaring van een arts. Gedurende het jaar worden meerdere parachutesprongen gemaakt. Foto,s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB

 

Flits

Corona

 

 
Gedeeltelijke Lockdown

Klik op Poster


 
KBO Beek sport op afstand door in coronatijd!

De sportactiviteiten van de KBO Beek hebben geen last van de maatregelen van het kabinet. Fietsen en wandelen kunnen natuurlijk altijd, maar ook onze activiteiten in de zaal kunnen gewoon doorgang vinden. Op de...

Lees meer...
 
Dorpsagenda Leuth presenteert plan om dorp groener te maken.

LEUTH -Toen in 2018 in de Vriendenkring een start werd gemaakt met de Dorpsagenda was ‘maak Leuth groener’ een van de meest genoemde onderwerpen. De werkgroep Groen kon aan de slag. Samen met de gemeente, een drietal lokale bedrijven en een extern adviseur zijn plannen gemaakt hoe met het geld op de begroting van de gemeente Berg en Dal het dorp (nog) mooier kan worden gemaakt. En niet onbelangrijk, beter aangepast aan de klimaatverandering. Het resultaat ligt er nu; komend najaar en volgend voorjaar gaat ‘de schop in de grond’....

Lees meer...
 
Internet hosting

 


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Omroep Berg en Dal

LIVE