Zoeken


Het Bert Haanstra-dorp aan de dijk: Kekerdom in 1950 PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 08 mei 2020 20:09

UPDATE: KEKERDOM WORDT OP 28 MEI UITGEZONDE

Bekijk hier de aflevering Ons Dorp Kekerdom.

KEKERDOM – Ons Dorp Kekerdom is donderdag 14 mei om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. ieder uur herhaald.

Kekerdom is in 1950 een dorp dat qua sfeer doet denken aan de Bert Haanstra-film 'Fanfare'. Een idyllisch landschap, huizen aan de dijk, het paard als vervoer naar het werk en de draaiende molen De Duffelt die het plaatje compleet maakt. Honderden mannen uit Kekerdom en omgeving werken bij de steenfabriek en verplaatsen met 'de tram' en het paard de ongebakken stenen die door zon en wind worden gedroogd en met de hand worden omgedraaid.

Een hoofdrol voor het paard: Het paard is vlak na de oorlog nog heel erg belangrijk. Als vervoermiddel naar het werk, als transporthulp en er is dan ook een levendige ruitersportvereniging in het dorp. Veel dieren zijn stamboekpaarden en de meesten zijn van het ras het Gelders paard....

Hygiënische meidengroep in fraaie outfit: De boeren houden er vooral melkvee op na en de kolenboer komt aan huis voor de brandstoffen. Toon de postbode fietst voorbij in een prachtig uniform en bij transportbedrijf Haukes gebruiken ze afgedankte legertrucks die een flinke opknapbeurt kunnen gebruiken. Opvallend is het optreden van een meiden-scoutinggroep met fraaie kapjes op - voor de camera wordt nog gebeden, want het gaat wel om een echt katholieke club. De leidsters letten op de hygiëne; ze controleren de handen van de jongedames.

Alle verenigingen het weiland in! De verenigingen uit het dorp presenteren zich allemaal op een weiland van de familie Sanders. Er wordt gekorfbald (Klimop) en voetbalclub VVLK speelt in een weiland waar het vee is uitgehaald (en de koeienvlaaien zijn verwijderd). De bekendste speler van de club wordt drie jaar na vertoning van deze film geboren; Peter Arntz wordt prof en zal voor het Nederlands Elftal spelen. Muziek- en Toneelvereniging Uitspanning Na Arbeid, eigenaar van deze film, trekt tot slot al musicerend het dorp rond.

Ons Dorp Kekerdom is donderdag 14 mei om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. ieder ur herhaald. Meer informatie over Ons Dorp is te vinden op onze website. Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.


 


 

Flits

Te koop op Camping nabij Hierden/ Harderwijk Stacaravan

TE KOOP;  Op Camping nabij Hierden/ Harderwijk Stacaravan met Wintervaste  voortent incl. inventaris en berg/fietsschuur 250 x 180. Standplaats andere plaats op camping is e.v.t mogelijk. Info 0651707979. 
KBO Beek Nieuwsbulletin.2020/2

BEEK - Beste leden, donateurs ,lezers, langzarmerhand komen wij weer in beter vaarwater terecht, de opnames van Covid 19 patiënten, het..

Lees meer...
 
KBO Beek Nieuwsbulletin Mei 2020

BEEK - Beste leden, donateurs, lezers, het virus raakt ons nog steeds allemaal. De activiteitencommissie heeft...

Lees meer...
 
Milieustraat Millingen a/d Rijn (Rowill) blijft voorlopig toch 6 dagen open!1

Update: Milieustraat Millingen aan de Rijn blijft voorlopig toch 6 dagen open!

MILLINGEN a/d RIJN - Vanaf maandag 1 juni is de milieustraat in Millingen aan de Rijn (Rowill) op dinsdag en donderdag gesloten. Dit is nodig om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden.

Vanaf maandag 1 juni:...

Lees meer...
 
KBO Beek Nieuwsbullletine april.2020

Beste leden, donateurs, lezers, de regels moeten nog een veel langere tijd in acht worden genomen, wij hebben nog een lange adem nodig in deze nieuwe 1 ½ meter economie voordat wij weer zover zijn dat wij elkaar weer echt kunnen gaan ontmoeten, laat staan een begin te maken met onze, door u zo geliefde educatieve uitjes, die nu virtueel in sommige gevallen voor u wel te maken zijn, maar dan....

Lees meer...
 
Tijdelijk goedkoper bellen naar het Juridisch Loket

Utrecht 9 april 2020 – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben.

Lees meer...
 
Bericht van onze huisartsengroep Milbergen.

Maatregelen i.v.m. Corona-pandemie

Op dit moment zijn er meer dan 1400 mensen in Nederland positief getest op COVID-19/Coronavirus. Het werkelijk aantal besmette personen ligt echter vele malen hoger, maar de capaciteit...

Lees meer...