Zoeken


Evacuatieverhalen uit Millingen vanaf 16 mei verkrijgbaar PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 06 mei 2020 18:19

MILLINGEN a/d RIJN - Op 19 oktober 1944 krijgen de dorpen Millingen, Leuth en Kekerdom het bevel te evacueren. Op 20 oktober moeten de dorpen ontruimd worden. Waar moeten ze naar toe? Naar het zuiden, naar bevrijd gebied kan niet want bij de Thornsche Molen ligt het front. Naar Duitsland kan ook niet want het is verboden de grens over te steken. Dus moet iedereen de Rijn oversteken. De gelukkigen met een paard en wagen steken in Emmerich met het grote veer over. De rest moet in Millingen oversteken. Al snel vormt zich een lang lint van wachtende evacués. Vele van hen hebben een wit laken boven hun hoofd als teken dat zij vluchtelingen zijn. Het ontlokt een van de evacués de opmerking: “het ziet hier zwart van de witte lakens”....

Met het oversteken van de rivier verlaten deze evacués huis en haard en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Een onzekerheid die uiteindelijk meer dan zes maanden zal duren. Sommige vluchtelingen gaan een dagboek bijhouden. Waarom? We weten het niet maar deze dagboeken geven een heel authentiek beeld van de gebeurtenissen en de emoties van de mensen die huis en haard moesten verlaten.

In 1945 gaan na de zomer de kinderen weer naar school. Zo ook de meisjes van de eerste en de tweede klas van de VGLO. Meisjes van twaalf en dertien jaar. Zij worden gevraagd hun ervaringen met de evacuatie op te schrijven in een schriftje. Wij hebben acht van deze schriftjes teruggevonden. die samen een uniek beeld schetsen hoe kinderen deze tijd beleefd hebben.

Al deze evacuatieverhalen uit Millingen zijn opgetekend in het boek 'Het ziet hier zwart van de witte lakens'. Natuurlijk hadden wij dit boek graag vol trots willen presenteren tijdens een drukbezochte bijeenkomst maar helaas is dit door de huidige omstandigheden niet mogelijk.

Op deze bijzondere dag waarop wij 75 jaar vrijheid vieren kunnen wij u wel melden dat het boek vanaf 16 mei te koop is bij onze wederverkopers Primera en Hebbes in Millingen aan de Rijn. Door een gulle bijdrage van de Gemeente Berg en Dal bedraagt de prijs van het boek slechts 10 euro.

Woont u wat verder weg en wilt u het boek per post toegestuurd krijgen? Maak dan 14,50 euro over op rekening NL70 RABO 0134 4341 02 t.n.v. St. Millings Jaarboek. Vergeet niet om bij uw betaling uw naam, adres, postcode en woonplaats te vermelden.

Wij bedanken iedereen die aan de totstandkoming van dit boek heeft bijgedragen en hopen dat wij onze lezers hiermee een goed beeld geven van deze ingrijpende gebeurtenis in de Millingse geschiedenis.

Bestuur en redactie Millings Jaarboek.

 

Flits

Te koop op Camping nabij Hierden/ Harderwijk Stacaravan

TE KOOP;  Op Camping nabij Hierden/ Harderwijk Stacaravan met Wintervaste  voortent incl. inventaris en berg/fietsschuur 250 x 180. Standplaats andere plaats op camping is e.v.t mogelijk. Info 0651707979. 
KBO Beek Nieuwsbulletin.2020/2

BEEK - Beste leden, donateurs ,lezers, langzarmerhand komen wij weer in beter vaarwater terecht, de opnames van Covid 19 patiënten, het..

Lees meer...
 
KBO Beek Nieuwsbulletin Mei 2020

BEEK - Beste leden, donateurs, lezers, het virus raakt ons nog steeds allemaal. De activiteitencommissie heeft...

Lees meer...
 
Milieustraat Millingen a/d Rijn (Rowill) blijft voorlopig toch 6 dagen open!1

Update: Milieustraat Millingen aan de Rijn blijft voorlopig toch 6 dagen open!

MILLINGEN a/d RIJN - Vanaf maandag 1 juni is de milieustraat in Millingen aan de Rijn (Rowill) op dinsdag en donderdag gesloten. Dit is nodig om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden.

Vanaf maandag 1 juni:...

Lees meer...
 
KBO Beek Nieuwsbullletine april.2020

Beste leden, donateurs, lezers, de regels moeten nog een veel langere tijd in acht worden genomen, wij hebben nog een lange adem nodig in deze nieuwe 1 ½ meter economie voordat wij weer zover zijn dat wij elkaar weer echt kunnen gaan ontmoeten, laat staan een begin te maken met onze, door u zo geliefde educatieve uitjes, die nu virtueel in sommige gevallen voor u wel te maken zijn, maar dan....

Lees meer...
 
Tijdelijk goedkoper bellen naar het Juridisch Loket

Utrecht 9 april 2020 – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben.

Lees meer...
 
Bericht van onze huisartsengroep Milbergen.

Maatregelen i.v.m. Corona-pandemie

Op dit moment zijn er meer dan 1400 mensen in Nederland positief getest op COVID-19/Coronavirus. Het werkelijk aantal besmette personen ligt echter vele malen hoger, maar de capaciteit...

Lees meer...