Zoeken
inhetlaag.nl, Powered by Joomla! Joomla 1.6 Templates by SiteGround
Welkom In Het Laag e.o.
Bodemonderzoek middeleeuwse burcht Spaldrop
vrijdag 02 september 2022 23:03

UPDATE: Daar de grond te droog is tot nader bericht uitgesteld .

KEKERDOM - Op 5, 6 en 7 september wordt op de kasteellocatie Botsestraat 29, in de bodem ‘gekeken’. Iedereen is benieuwd wat daar nog verborgen zit. ArcheoPro, een eenmansbedrijf, zal dan met speciale meetapparatuur de gesteldheid van de bovenste bodemlagen in kaart brengen. Ondergrondse muurresten worden daarmee zichtbaar zonder dat een schop in de grond hoeft. Het onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door gemeente Berg en Dal. Verder zijn bij dit onderzoek betrokken Stichting Millings Jaarboek en Stichting Vitaal Kekerdom.

De middeleeuwse burcht Spaldrop is nauw verbonden met de vroege historie van Kekerdom. De locatie van de burcht is nauwkeurig
bekend,
maar over de omvang en de indeling van de gebouwen ontbreekt helaas elke informatie. Het Kekerdomse kasteel werd precies 350 jaar geleden verwoest door het Franse leger en de stenen waaruit de gebouwen waren opgetrokken, zijn hergebruikt voor de bouw van nieuwe boerderijen en huizen in de omgeving. Daarom rest nu helaas niets meer van de historische burcht. We moeten het doen met onderstaande schets uit een atlas van 1701. Hoewel… naast boerderij Spaldrop (Botsestraat 29, Kekerdom) zitten nog resten van de kasteelfundering in de bodem. Foto: © Bert Roodbeen.


 
Milieuvriendelijke onkruidbeheersing met “waterknaller”
vrijdag 02 september 2022 15:39

NIJMEGEN - De waterknaller is in gebruik genomen door een samenwerking tussen ARN B.V., Dar, The Green solution Hotwater BV en Festen Onkruidbestrijding. Dit is een milieuvriendelijke methode voor onkruidbeheersing met heet water afkomstig van ARN.

Heet water van ARN voor onkruidbeheersing: Voor de beheersing van het onkruid wordt door Dar en Festen gebruik gemaakt van heet water. Bij ARN in Weurt wordt water opgewarmd door restwarmte van de verbrandingsinstallatie. Dit hete water wordt opgeslagen in tanks en wordt verladen door The Green Solution Hotwater op het terrein van ARN in Weurt. In de geïsoleerde tank van de waterknaller gaat dit vervolgens naar de wijk. Het water is dan ongeveer 99 graden Celsius en wordt verspreid over de te behandelen verharding in de wijken. ......

Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB

Lees meer...
 
Reünie ‘A Bridge Too Far’ Een ontmoeting met hoofdrolspelers en figuranten
vrijdag 02 september 2022 07:59

NIJMEGEN - Op donderdag 15 september aanstaande organiseren het Infocentrum WO2 Nijmegen en het Vrijheidsmuseum een reünie van de iconische film ‘A Bridge Too Far’. Op deze avond nodigen we iedereen die in deze filmklassieker heeft gefigureerd, die betrokken was bij de productie of zich anderszins betrokken voelt, uit om aanwezig te zijn bij deze bijzondere bijeenkomst. Speciale gast is acteur Peter Faber, die in de film de rol van Kapitein Arie Dirk “Harry” Bestebreurtje speelde.

De avond begint met een cultuurhistorische en filmische analyse van dit stukje Nijmeegs en Arnhems trots, onder leiding van Constant Hoogenbosch, historicus, filmdocent en eigenaar van het filmpers- en communicatiebureau Movie Machine. Tijdens de bijeenkomst wordt ook de audiovisuele beeldpresentatie getoond die in september 2020 al in het Infocentrum WO2 Nijmegen te bezichtigen was. Deze presentatie bestaat uit talrijke indrukwekkende ‘behind-the-scenes’-foto’s die zijn genomen door de toenmalige productieassistente Reineke Kramer en figuranten Cees Lange en Ton van Roozendaal. Reineke Kramer en Cees Lange komen deze avond ook aan het woord. De originele beelden laten niet alleen een andere kant van de beroemde film zien, maar geven ook een mooi tijdsbeeld van de jaren ’70. Uiteraard is op deze avond een belangrijke rol weggelegd voor Peter Faber die uitvoerig zal terugblikken op zijn ervaringen van destijds.

Ook is er interactie met bezoekers in de zaal, die natuurlijk eveneens hun nog steeds levendige herinneringen hebben.

Het programma start om ....

Lees meer...
 
Mevrouw Boutens - Van der Heijden 90 jaar.
Geschreven door red   
donderdag 01 september 2022 05:41

OOIJ - Zaterdag 27 augustus ging een delegatie van het bestuur naar Beek om daar KBO Ooij lid mevrouw Diny Boutens - Van der Heijden te feliciteren met het behalen van haar respectabele leeftijd van 90 jaar. De echte verjaardag is maandag 29 augustus.

Na een hartelijke ontvangst benoemde Arnold Wulterkens, onze vice voorzitter, haar tot ERELID van KBO afdeling Ooij (Katholieke Belangen Organisatie 50+) en overhandigde haar de daarbij behorende oorkonde. Bestuurslid Mientje Huisman overhandigde haar een mooi boeket bloemen.

Mevrouw Boutens vertelde dat ze blij verrast was door het telefoontje van de KBO over het bezoek. Bij het gesprek met een kopje koffie en een lekker gebakje werd teruggegaan in de tijd, waar ze veel over kon vertellen. Haar vader heeft als aannemer nog het dorpshuis “De Sprong” gebouwd.
Ondanks haar hoge leeftijd heeft ze nog een goede conditie en mag ze ook nog auto rijden. Zingen deed ze ook graag bij het kerkkoor in Beek dat jammer genoeg door corona helemaal stil lag. Ze vond het dan ook wel heel jammer dat ze na de coronatijd niets meer van dat koor heeft vernomen. Als alternatief, om toch te blijven zingen, heeft ze zich nu aangesloten bij het gelegenheidskoor “De Hofbrouwers” van carnavalsvereniging “de Cavalieren.”

Ze had al veel felicitatiekaarten van familie en bekenden gekregen maar ondanks dat ging ze zondag 28 augustus in de Wolfsberg in Groesbeek het echte feest met hen vieren. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB.

 
Ondertekening Lokaal Preventieakkoord . Voorkomen is gezonder dan genezen.
dinsdag 30 augustus 2022 22:51

GROESBEEK -Dinsdag 30 augustus hebben de gemeente en lokale organisaties het Lokaal Preventieakkoord ondertekend. Ze beloven zich actief in te zetten om de gezondheid van inwoners uit Berg en Dal te verbeteren. Prioriteiten zijn een rookvrije omgeving, meer bewegen, gezond eten en bewustwording van risico’s van alcohol- en drugsgebruik. Wethouder Irma van de Scheur: “De gezondheid van onze inwoners vinden we erg belangrijk. Met een heel divers en laagdrempelig aanbod van activiteiten, trainingen en begeleiding stimuleren we onze inwoners gezonde keuzes te maken”. Ondersteuning van initiatieven Vanuit het Lokaal Preventieakkoord ondersteunt de gemeente initiatieven die de gezondheid verbeteren. Ondertekenaars kunnen budget aanvragen voor nieuwe en lopende initiatieven. Voor 2023 is er een uitvoeringsbudget van € 20.000 beschikbaar. Welke organisaties doen mee? De volgende organisaties hebben het Lokaal Preventieakkoord ondertekend: Anytime Fitness, Domino Kindercentrum, Forte Welzijn, Fysio Groesbeek, Fysiotherapie Millingen, Gemeente Berg en Dal, GGD Gelderland-Zuid, Iriszorg, Kion, Kraamzorg Zuid-Gelderland, Kwiek, Montessori College, Sportbedrijf Berg en Dal, Sportstimulering Berg en Dal. Meedoen met het Lokaal Preventieakkoord? Organisaties die samen willen werken aan de gezondheid van inwoners kunnen zich via de website aanmelden. Het Lokaal Preventieakkoord is ook te vinden op de website. Zie www.bergendal.nl/preventieakkoord.. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB.


 
Koningschieten schutterij Eendracht Ooij.
Geschreven door red   
dinsdag 30 augustus 2022 08:11

OOIJ Jacqueline Kaldenberg en Amy Groothuizen zijn de nieuwe koninginnen bij schutterij Eendracht Ooij. Het kon weer zondag 28 augustus na twee jaar uitstellen, de jaarlijkse schuttersdag waarin er voor een nieuwe (jeugd) koning(in) kon worden geschoten. Het openingsschot werd verricht door de Joshua Groothuizen Kringkoning Rijk van Nijmegen-de Betuwe, gevolgd door wethouder Ria Barber namens  de gemeente Berg en Dal. Na de rondgang door het dorp met de drumfanfare van de schutterij, ging het vogelschieten van start voor uiteindelijk het Koningsschot.
Nadat de houten vogel van zijn ledematen was ontdaan en vleugellam was, konden kandidaten voor het Koningsschot zich aanmelden, het liep niet storm, het zag er somber uit, maar ter elfde uren was het Jacqueline Kaldenberg die zich als enigste kandidaat melde voor het koningsschot, dat deed ze goed, ze had er slechts 37 schoten voor nodig om zich koningin van schutterij Eendracht te noemen. Ze volgt hiermee het koningspaar Renata de Vos en Emile Verstege voor dit seizoen op die de hele corona tijd de schutterij hebben vertegenwoordigd.
Hierna kreeg ze een vendelhulde en werd er nog nagepraat/geborreld. Bij de jeugd waren er drie kandidaten, Rens Daanen de huidige jeugdkoning, Sil Verriet en Amy Groothuizen, de laatste haalde met 80 schoten de vogel naar beneden ze volgt hiermee Rens Daanen op, die ook al die tijd is blijven zitten.

Uitslag prijsschieten op de vogel. 1e pr kop Wim Heinen. 2e pr rechter vleugel Frans Verstege. 3e pr linker vleugel Bert Roodbeen. 4e pr staart Emiel Verstege.

Jeugd: Rens Daanen, kop 1e pr linker vleugel, 3e pr en staart 4e pr. Sil Verriet 2e pr rechter vleugel. Pieter Corte won de Jan Reijnenbokaal bij het Wipschieten. Foto’s © Bert Roodbeen. kijk HIER of op FB.


 

 
Huldiging jubilarissen schutterij Eendracht Ooij
maandag 29 augustus 2022 23:06

OOIJSchutterij Eendracht heeft zondag 28 augustus na de Schuttersmis in de Hubertuskerk en koffietafel in dorpshuis “De Sprong” jubilarissen gehuldigd voor het langdurig lidmaatschap. Wil Brugman werd thuis gehuldigd met een oorkonde en bloemen. Ook Til v.d. Brink werd thuis gehuldigd zij kreeg een draagspeld beide zijn 50 jaar lid. De overige jubilarissen, Nel Huisman en Jean-Paul Arnts zijn 40 jaar lid en Wilhelmien Schel 25 jaar lid kregen een draagspeld. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB


 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Flits

KBO Beek Kerststallen bezichtingen in Beek.

BEEK -KBO Beek penningmeester Ineke Huilmand neemt u mee naar lang vervlogen tijden. Naar......

Lees meer...
 
KBO Ooij nieuwe eigen website

OOIJ Sinds vrijdag 17 december heeft de KBO Ooij een eigen vernieude website. Inloggen kan via de link https://www.kbo-gelderland.nl/afdelingen/ooij of via KBO Gelderland. Om terug te gaan naar de voorpagina van de site klik logo.


 

 
Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij

Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij.

 
Openhuis 2e handszorg hulpmiddelenwinkel

GROESBEEK/Horst - Op de 1e zaterdag van de maand tussen 10 en 14.00 uur. is er "Open Huis" bij Stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek....

Lees meer...
 
Met spoed gezocht chauffeurs vervoerdienst SWOM

MILLINGEN a/d RIJN – Wij zoeken vrijwilligers die 1x per 4 weken op vrijdag, zaterdag of zondag willen rijden voor onze vervoersservice. Woon jij in Millingen, Kekerdom of Leuth, heb je een rijbewijs en affiniteit met senioren? Dan is vrijwilliger bij onze vervoersservice wellicht iets voor jou! Wij vervoeren 7 dagen per week van 8.30-22.00 uur mensen uit bovengenoemde dorpen naar...

Lees meer...
 
Ukraine

.

 
Nieuwe locatie Weggeefwinkel

GROESBEEK-Na lang zoeken is het gelukt om een nieuwe locatie voor de Weggeefwinkel te vinden! De Weggeefwinkel is te vinden aan de Dorpsstraat 7a in Groesbeek.....

Lees meer...