Zoeken
inhetlaag.nl, Powered by Joomla! Joomla 1.6 Templates by SiteGround
Welkom In Het Laag e.o.
Museumpark Orientalis benoemt Sietse Jager als directeur
woensdag 06 april 2022 22:27

HEILIG LANDSTICHTING - Orientalis. Jager startte in maart 2021 bij het museum als gebiedsontwikkelaar en programma-manager en werkte in deze periode aan een routekaart die inzet op vernieuwing. Zijn aanstelling als directeur past bij deze vernieuwing, aldus Walter Hamers, bestuurder van Museumpark Orientalis. - Sietse Jager gaat aan de slag als directeur van Museumpark. De routekaart bestaat uit drie sporen: landschap, gebouwen en programma. Jager ziet hierbij het landschap als drager van het museumpark. Het geheel vormt een ontmoetingsplek die je met een blijvende herinnering weer thuis laat komen. Jager: “Je vindt hier rust en ruimte, om te luisteren en te ontdekken. Laat je verwonderen. Vanuit andere levensbeschouwingen, passend bij jouw reis. We blazen het museumpark geleidelijk aan nieuw leven in. Dat doen we samen met partners, binnen de bestuurlijke visie die in het afgelopen jaar is ontwikkeld."

Het museumprogramma gaat weer op volle toeren draaien. Vanaf vrijdag 15 april is Orientalis weer geopend voor individuele bezoekers. Naast de reguliere permanente objecten zijn er twee tentoonstellingen te zien en zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Jager vertelt hierbij het goede te behouden en dit aan te vullen met nieuwe activiteiten zoals lezingen en rondleidingen, maar ook onverwachte activiteiten zoals tokkelen en yoga op een SUP-board. “Bijzondere manieren om onze natuur en gebouwen te beleven”, zegt Jager. Sietse Jager: “Ik houd ervan als mensen iets wonderlijks beleven.” Eigen foto museum.

Van 15 april t/m 6 juni geopend voor de beleefweken rondom het thema: Vallen en Opstaan.


 

 
Boekpresentatie Geschiedenis van Millingen aan de Rijn.
zondag 03 april 2022 00:24

MILLINGEN a/d RIJN - Vrijdagavond 1 april werd in het Koffie en Eethuis ‘’De Gelderse Poort’’ de heruitgave van het boek ‘’Geschiedenis van Millingen aan de Rijn’’ uit 1957 door A.Ch. Jeurissen gepresenteerd. De zoon van schrijver Jeurissen, Ries ontving het eerste exemplaar van deze heruitgave, die op zijn beurt de mensen die direct betrokken waren bij deze uitgave, Ton v Raaij, Marcel Engelen, Jos Driessen en Wim Snijders bedankte, middels speciaal gemaakt cadeautje van originele clichés uit het geschiedenisboek, namelijk, reliëfdrukken van boerderij ‘’Groot  de Molen van Herfkens en de reconstructie van het kasteeltje van Zeeland’’ Millingen. Macha Soetekouw was helaas verhinder, maar krijgt dit op een ander tijdstip. Het boek van 323 pagina’s, met harde kaft en voorzien van veel tekeningen en foto’s, een prachtig exemplaar!

De avond werd muzikaal afgesloten door Wil en Tonnie Hol met herkenbare liedjes en was het boek te koop voor € 19,50, ook bij de Primera en Hebbes in Millingen aan de Rijn. Woont u niet in Millingen of omgeving? Dan kunnen wij u het boek toesturen. Maak in dat geval € 24,10 (inclusief verzendkosten) over op rekening NL70 RABO 0134 4341 02 t.n.v. St. Millings Jaarboek. BELANGRIJK: Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden op de betaling anders zijn we helaas genoodzaakt het geld terug te storten, iets wat helaas regelmatig voorkomt. Vermeld er ook GvM bij (Geschiedenis van Millingen). Mocht u meerdere exemplaren willen ontvangen of woont u in het buitenland, neem dan even contact met ons op.
Email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB.


 
Expositie “Koekkoek terug in Beek” geopend.
zaterdag 02 april 2022 17:40

BEEK – In aanwezigheid van de burgemeester van Berg en Dal Mark Slinkman werd vrijdagmiddag 1 april in de ‘’Kleine Bartholomeuskerk’’ de expositie “Koekkoek terug in Beek” geopend. Naast het welkom en openingswoord door Paul Remy van Heemkundekring, De Duffelt, spraken o.a. Ursula Geisselbrecht-Capecki van B.C. Koekkoek-Haus Kleve en Heinz Maahs Nijmegen.nl

De muzikale omlijsting op het historische kerkorgel was van Johannes van Lier uit het Duitse Kraneburg/Mehr. Als afsluiting werd een speciaal glas wijn aangeboden door de Kring van Vrienden  het Museum Kurhaus en B.C. Koekkoek-Huis Kleef uit 2020/2021. De expositie is samengesteld door het B.C. Koekkoek-Haus in Kleve en Heemkundekring De Duffelt, in samenwerking met Heinz Maahs.

- Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg 1803 – 1862 Kleve), een van de beroemdste landschapsschilders van zijn tijd, behoort tot de groep kunstenaars, die zich begin 19de eeuw liet betoveren door de schoonheid van het landschap rond het dorp Beek bij Nijmegen. In de jaren 1826-1828 verbleef hij hier meerdere keren, voordat hij zich in 1834 definitief in het destijds Pruisische Kleve zou vestigen. In de door het gebouwde en tot zijn dood bewoonde Klever Kunstvilla bevindt zich nu zijn artistieke nalatenschap. De tentoonstelling in de Kleine Bartholomeuskerk toont hoogwaardige reproducties van uniek materiaal, grotendeels afkomstig uit het museum in Kleve. Ze wil echter ook een uitnodiging zijn aan kunstliefhebbers om de ´originelen` in het nabijgelegen Koekkoek-Haus te bezoeken.

Openingstijden: Zaterdag 2 april t/m zondag 1 mei, van13.00 tot 17.00 uur, ook op 1e en 2e Paasdag. (niet op paaszaterdag) entree is gratis.

Op zaterdag 23 en 30 april is er om 15.00.u voor de leden van De Duffelt de mogelijkheid deel te nemen aan een tour met de zonnetrein en tweetalige gids door Beek en Ooijpolder. (7,50 Euro p.p.). Informatie: www.duffelt.de en aanmelding via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op FB.


 
De politie komt naar je toe, met het Mobiel Media Lab
donderdag 31 maart 2022 23:40

MILLINGEN a/d RIJN - De politie komt naar je toe, en dat doen ze met het Mobiel Media Lab. Deze grote politievrachtwagen staat op zaterdag 9 april in Millingen op het Kastanjeplein en op zondag 10 april in Beek aan de Waterstraat. Op zaterdag 23 april staat de truck in het centrum van Groesbeek. Het Mobiel Media Lab is in de dorpen aanwezig van 10.00 tot 16.00.u.

Wat is het Mobiel Media Lab? Het Mobiel Media Lab is een vrachtwagen waarin u welkom bent om mee te denken met de politie. Elke dag staat de truck op een andere plaats in Nederland. Bijvoorbeeld op de markt in uw dorp, voor de basisschool of bij een congres. De politie komt naar u toe, zij wil uw mening horen over wat u belangrijk vindt. Dat gaat over verschillende onderwerpen. Voor publiekscontacten op evenementen, voor meet and greets met lokale politieteams en wijkbewoners. Maar ook als er een ernstig delict moet worden opgelost.

Nieuwste technologieën: De vrachtwagen is ingericht met de nieuwste technologieën, dus ook geschikt voor onderzoek. Hiervoor beschikt de truck onder meer over een speciaal daar voor ingerichte interview- en onderzoeksruimte. De wagen kan dus landelijk worden ingezet ter ondersteuning van het politiewerk.

De wijkagenten zijn de gehele dag in en bij de truck aanwezig en willen graag met u kennismaken. Voor alle kinderen die langskomen hebben ze iets leuks. Kijk op de facebookpagina van politie Berg en Dal voor meer informatie. Foto: Politie .nl


 
Boekenproeverij in Kulturhus Leuth op dinsdag 12 april
donderdag 31 maart 2022 23:16

LEUTH - Wat is er nòg leuker dan boeken lezen? Met anderen over je mooiste boeken praten!  En dat kan, middenin de Boekenweek. Dan organiseert het Kulturhus van Leuth op dinsdag 12 april  een boekenproeverij. Aanvang: 19.30 uur Enkele mensen uit Leuth die veel en graag lezen, zijn dan aanwezig met een aantal van hun mooiste boeken om hun leesplezier met jou en andere lezers te delen. Het genre van de boeken loopt uiteen van thriller tot psychologische roman, van oorlogsroman tot persoonlijke geschiedenissen, allerlei boeken komen aan bod. En meedoen is gratis; je brengt  een of twee van jouw mooiste boeken mee om die ook onder de aandacht van anderen te brengen. Je kunt erover vertellen, uit voorlezen, bedenk maar iets wat jou leuk lijkt. Je schuift aan bij een van de tafels  en na enige tijd wordt er gerouleerd, zodat je op één avond zoveel mogelijk kunt proeven van verschillende boeken. Een mooie kans dus voor veel lezers om nieuwe titels te leren kennen, maar ook voor mensen die het moeilijk vinden een keuze te maken uit het grote aanbod van boeken. Halverwege de avond is er een pauze met voor iedereen koffie of thee met wat lekkers.  Voor de organisatie is het fijn te weten hoeveel mensen er komen. Vandaar het verzoek je komst telefonisch te melden: 06 18514735. Graag tot ziens op 12 april in het Kulturhus van Leuth. Foto: Jo Coerwinkel.

 


 
Gemeentelijke onderscheiding voor Jet Wijdeveld
donderdag 31 maart 2022 22:52

NIJMEGEN - Mevrouw H.A.M. (Jet) van den Berk-Wijdeveld uit Nijmegen kreeg donderdag 31 maart een gemeentelijke onderscheiding. Wethouder Annelies Visser van Berg en Dal reikte deze uit. Jet kreeg de erepenning tijdens haar afscheidsreceptie van het ROC. Een erepenning als dank voor 35 jaar bevlogen inzet. Inzet voor en grote betrokkenheid bij de laaggeletterden en laagopgeleiden in de gemeente Berg en Dal. Deze inzet deed Jet in haar werk als coördinator NT1 bij ROC Nijmegen, maar zéker ook als vrijwilliger. Jet vindt het belangrijk de kansen van laaggeletterden te vergroten door ze mee te laten doen in de maatschappij. Zij heeft hard gevochten voor de inrichting van leerplaatsen voor deze doelgroep in alle dorpen van de gemeente. Jet heeft taalambassadeurs opgeleid en begeleid bij hun vele voorlichtingen en interviews. Samen met deze ambassadeurs gaf ze voorlichting aan gemeentes en instellingen over laaggeletterdheid. Ook testten zij brieven, folders, websites en bewegwijzeringen. Jet was ook betrokken bij de oprichting van taalpleinen, taalcafés en taalpunten voor de inwoners van de gemeente Berg en Dal. Kandidaat voor een gemeentelijke onderscheiding? Iedereen kan iemand voordragen voor een gemeentelijke onderscheiding. De voorwaarden voor de aanvraag en de aanvraagprocedure staan op de website van de gemeente, www.bergendal.nl > aanvraag gemeentelijke onderscheiding. De gemeente Berg en Dal heeft drie soorten gemeentelijke onderscheidingen: het ereburgerschap, de erepenning en het jongerenlintje. Foto: © Peter Hendriks.


 
Installatie nieuwe gemeenteraad Berg en Dal.
donderdag 31 maart 2022 17:31

GROESBEEK - Woensdagavond 30 maart werden tijdens een speciale feestelijk raadsvergadering door burgemeester Mark Slinkman de 25 leden van de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Zij deden dit door het afleggen van de eed of belofte.. De samenstelling van de raad kan nog wijzigen ten gevolge van de coalitievorming en het daarbij benoemen van wethouders. De datum van deze vergadering is afhankelijk van de coalitievorming. Foto’s:  © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op F.B.


 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Flits

SVO korfbal kampioen?

OOIJ Na 18 jaar kans op kampioenschap voor het 1e van SVO Korfbal.......bent u erbij?

 
De 104e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 19 juli t/m vrijdag 22 juli 2022.

MILLINGEN a/d RIJN Verzorging 4-Daagselopers

Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen. U kunt hierbij denken aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.

Lees meer...
 
Ziggo verplaats omroep Berg en Dal naar kanaal 41

BERG EN DAL - Onlangs heeft Ziggo het aanbod van TV-zenders aangepast. Hierbij zijn ook enkele zenders van kanaal veranderd. Omroep Berg en Dal is voortaan te bekijken via kanaal 41 in plaats van 36.


 
Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij

Blauw Gele vlag van Oekraïne wappert ook in Ooij.

 
Openhuis 2e handszorg hulpmiddelenwinkel

GROESBEEK/Horst - Op de 1e zaterdag van de maand tussen 10 en 14.00 uur.e "Open Huis",- Stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek....

.De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken. Op de 1e zaterdag van de maand kunt u zonder van te voren een afspraak te maken bij ons komen kijken. Voor als u langs wilt komen kunt u een telefonische afspraak maken op 06 – 4289 8537 of een mail sturen naar info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Raadpleeg onze website: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.


 
Vrijwilligersteunpunt Oekraïne van start

GROESBEEK - Ook de gemeente Berg en Dal vangt vluchtelingen vanuit de Oekraïne op. Het is hartverwarmend om te mogen constateren, dat veel inwoners van de gemeente en daarbuiten bereid zijn om te helpen: met spullen, als contactpersoon of op een andere manier als vrijwilliger. Om ervoor te zorgen, dat dit aanbod van vrijwilligers terecht komt bij de vluchtelingen, die daaraan behoefte hebben, is een steunpunt van start gegaan. Ook dit steunpunt wordt bemensd door vrijwilligers. Iedereen, die vragen heeft of iets wil aanbieden, kan contact opnemen met de mensen van dit steunpunt. Je kunt terecht van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur op het gemeentehuis van Berg en Dal in de spreekkamer Erlecom.

Telefonisch zijn we gedurende die tijd bereikbaar onder nummer 06-43438852. En er kan altijd een mailtje gestuurd worden naar Oekraine@bergendal.nl. Iedereen, die al iets aangeboden heeft, krijgt zo snel mogelijk een inhoudelijke reactie van ons. We hopen met z’n allen, dat we iets kunnen betekenen voor de Oekraïeners, die hebben moeten vluchten en nu zo’n moeilijke tijd doormaken.


 

 
Met spoed gezocht chauffeurs vervoerdienst SWOM

MILLINGEN a/d RIJN – Wij zoeken vrijwilligers die 1x per 4 weken op vrijdag, zaterdag of zondag willen rijden voor onze vervoersservice. Woon jij in Millingen, Kekerdom of Leuth, heb je een rijbewijs en affiniteit met senioren? Dan is vrijwilliger bij onze vervoersservice wellicht iets voor jou! Wij vervoeren 7 dagen per week van 8.30-22.00 uur mensen uit bovengenoemde dorpen naar...

Lees meer...