Zoeken


Natuurbeschermer Jaap Dirkmaat benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 24 juni 2018 09:46

BEEK - Zaterdag 23 juni heeft natuurbeschermer Jaap Dirkmaat een Koninklijke onderscheiding ontvangen tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). Dirkmaat, oprichter/directeur van de VNC en medeoprichter/voorzitter van de Stichting Das&Boom ontving het lintje uit handen van Mark Slinkman, burgemeester van gemeente Berg en Dal. Dirkmaat is met de onderscheiding benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

‘Meneer Dirkmaat, door [uw] inzet en uw enthousiasme heeft u in de afgelopen tientallen jaren heel veel bereikt voor het (duurzame) Nederlandse landschap. Die waardering voelen wij, hier aanwezig. Maar deze wordt ook veel breder, tot op nationaal niveau, van harte onderschreven’, aldus de door de burgemeester gehouden toespraak.

Foto’s © Bert Roodbeen.  

 

Jaap Dirkmaat (1958) is in 1981 medeoprichter van Vereniging Das&Boom en sindsdien tevens voorzitter. Wegens succes – de das is van uitsterven gered – wijzigt de vereniging in 2006 haar naam in Vereniging Nederlands Cultuurlandschap met als nieuwe doelstelling het herstel en behoud van het cultuurlandschap in Nederland.

Onder leiding van Dirkmaat staat de VNC aan de voet van het grootste landschapsherstelproject uit de Nederlandse geschiedenis: de Ooijpolder bij Nijmegen wordt door de aanleg van ruim dertig kilometer aan landschapselementen omgevormd tot aantrekkelijk boerenlandschap. Ook weet Dirkmaat met de VNC financiering rond te krijgen voor een beschermings- en herstelplan voor de Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Jaarlijks reikt de VNC bij monde van Dirkmaat de Gouden Mispel en Gouden Zwaluw uit; stimuleringsprijzen voor personen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor respectievelijk het Nederlands cultuurlandschap of natuur in het stedelijk gebied. In april 2018 benoemt Dirkmaat namens de VNC het Zuid-Limburgse Noorbeek tot eerste Icoonlandschap van Nederland.

Begin 2011 heeft Dirkmaat Das&Boom nieuw leven ingeblazen. De bezuinigingen op het natuurbeleid van het kabinet Rutte I hebben Das&Boom genoodzaakt haar juridische activiteiten weer over de volle breedte uit te breiden. De Stichting Das&Boom heeft sindsdien als doelstelling om de in het verleden behaalde resultaten te bewaken.

Naast zijn lobbywerkzaamheden werkt Dirkmaat met enige regelmaat aan publicaties over zijn vakgebied. Hierin blikt hij kritisch naar het huidige beleid maar toont hij ook vol bevlogenheid wat er in het landschap mogelijk is en hoe we dit kunnen bereiken .

 

Flits

Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Internet hosting

 


 
Ook op FB


 
Verzorging 4 - Daagselopers

De 102e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 17 juli t/m vrijdag 20 juli 2018Ook dit jaar is he t mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen

Lees meer...
 
Vakantieperiode Beweegtuin Millingen

MILLINGEN a/d RIJN - Van 7 juli tot 19 augustus 2018, de vakantieperiode voor regio Zuid, zijn er op woensdagmiddag en donderdagochtend geen begeleide activiteiten voor senioren in de Beweegtuin.We starten weer op woensdag 22 augustus om 14.30 uur en donderdag 23 augustus om 10.00 uur. Dan staan de enthousiaste coaches weer klaar om samen fijn te bewegen in de buitenlucht.

Wij wensen iedereen een fijne zomer!


 

 
Extra budget voor bestrijding overlast. Toename meldingen over ratten en eikenprocessierups

Omdat de overlast door de eikenprocessierupsen en ratten toeneemt maakt het college extra budget vrij om de overlast te verminderen. In de Voorjaarsnota is €10.000,- budget opgenomen voor het bestrijden van ratten. Voor het bestrijden van de eikenprocessierups wordt nu €10.000,- beschikbaar gesteld...

Eikenprocessierups..

Lees meer...
 
Dierenambulance Nijmegen e.o. collecteert in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG en DAL -Van 2 tot en met 7 juli wordt er gecollecteerd in de gemeente Berg en Dal. 
De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo’n 100 vrijwilligers staan

Lees meer...