Zoeken


Opening Expo schoenindustrie Zoma garage PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag 23 juni 2018 21:07

GROESBEEK – 10 panelen die in de parkeergarage aan de Spoorlaan in Groesbeek hangen geven een inkijkje in de geschiedenis van de Groesbeekse schoenindustrie. De opening van de permanente mini-expositie was vrijdagmiddag 22 juni en werd verricht door wethouder Sylvia Fleuren, Bert Bloo (stichting STIENEO) en Gerrie Driessen (Heemkundekring Groesbeek).

Eerst ZOMA, nu supermarkten: De schoenindustrie was belangrijk in het Rijk van Nijmegen. Tot 2015 waren de sporen van de schoenindustrie zelfs nog zichtbaar in Groesbeek. In dat jaar werd het ZOMA-gebouw (ZOlenMAkerij) gesloopt. Dat stuitte ook op kritiek. Op diezelfde plek zijn inmiddels supermarkten en parkeergelegenheid gerealiseerd. Bij Driessen aan het..

Tekst: DeGroesbeek. Foto’s: © Bert Roodbeen

juiste adres: Bloo van de stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO) nam in oktober 2017 contact op met Driessen omdat hij het plan had de Groesbeekse schoenindustrie te memoreren. Dat wilde hij doen door het plaatsen van een herinneringsbord en het opzetten van een fietsroute langs ooit bestaande schoenfabrieken in het Rijk van Nijmegen. De Heemkundekring Groesbeek had al de nodige informatie over de schoenindustrie gearchiveerd, dus Bloo was bij Driessen aan het juiste adres. De geschiedenis was tevens al beschreven in het boek “Rampspoed te Groesbeek”.

“Ideale locatie”: Er moest alleen nog een locatie worden gevonden. “Ik heb de heren meegenomen naar deze locatie. Immers, een betere plek dan deze parkeergarage onder het voormalige ZOMA-terrein is er niet. De locatie is ook gelegen naast een veelgebruikt fietspad en dat komt van pas bij de fietsroutes”, zei Driessen. Groesbeek is inmiddels opgenomen in één van die routes, met de verwijzing naar de expositie.

Niet 9, maar 10 panelen: Aanvankelijk waren er 9 panelen, maar Driessen vond dat het beschikbare materiaal niet volledig benut was. “Ik heb daarom de vrijheid genomen om mede namens de Heemkundekring een extra paneel te laten maken”, legde Driessen uit. Het bord laat zien hoe Groesbeek in 1925 door de komst van fabriek De Ooievaar op de industriële landkaart is gezet.

Toch goed gekomen: Wethouder Fleuren las nog een gedicht voor over de goede oude tijd en ook Bloo kwam nog even aan het woord. ”Ondanks dat het ZOMA-gebouw is gesloopt, is het nu toch nog goed gekomen. Wij mogen iets vertellen over de schoenindustrie en vinden het fantastisch om de industrieën van Nijmegen en omgeving in beeld te brengen”, sprak Bloo.

  

Flits

Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Internet hosting

 


 
Ook op FB


 
Verzorging 4 - Daagselopers

De 102e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 17 juli t/m vrijdag 20 juli 2018Ook dit jaar is he t mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen

Lees meer...
 
Vakantieperiode Beweegtuin Millingen

MILLINGEN a/d RIJN - Van 7 juli tot 19 augustus 2018, de vakantieperiode voor regio Zuid, zijn er op woensdagmiddag en donderdagochtend geen begeleide activiteiten voor senioren in de Beweegtuin.We starten weer op woensdag 22 augustus om 14.30 uur en donderdag 23 augustus om 10.00 uur. Dan staan de enthousiaste coaches weer klaar om samen fijn te bewegen in de buitenlucht.

Wij wensen iedereen een fijne zomer!


 

 
Extra budget voor bestrijding overlast. Toename meldingen over ratten en eikenprocessierups

Omdat de overlast door de eikenprocessierupsen en ratten toeneemt maakt het college extra budget vrij om de overlast te verminderen. In de Voorjaarsnota is €10.000,- budget opgenomen voor het bestrijden van ratten. Voor het bestrijden van de eikenprocessierups wordt nu €10.000,- beschikbaar gesteld...

Eikenprocessierups..

Lees meer...
 
Dierenambulance Nijmegen e.o. collecteert in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG en DAL -Van 2 tot en met 7 juli wordt er gecollecteerd in de gemeente Berg en Dal. 
De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo’n 100 vrijwilligers staan

Lees meer...