Zoeken


Filmvoorstelling in de Mallemolen PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 18 februari 2018 00:00

Update: Ook filmvoorstelling 25 maart gaat niet door!

De geplande filmvoorstelling over Perzie gaat zondag 25 februari 2018 niet door ivm ziekte. Deze film wordt verschoven naar zondag 25 maart 2018.

Groesbeek – Zondag 25 februari wordt er een filmvoorstelling georganiseerd,aanvang 11.00 uur.Filmmaker J. Driessen neemt u....

deze keer mee naar Iran, voorheen Perzië. We starten in de hoofdstad Teheran en gaan naar de paleizen van voormalige Sjah Resa Pahlavi. Vervolgens naar het Golestan Paleis. Hier staat een kopie van de vermaarde Pauwentroon. Daarna gaan we naar de grote Bazaar Bozorg. We bezoeken ook de immense begraafplaats waar 200. 000 graven zijn van soldaten die gesneuveld zijn in de grote oorlog met Irak, die acht jaar heeft geduurd. De stad Jazd, 5000 jaar oud, is de heetste van het land. Het is er 40 tot 50 graden Celsius. Hier staat de Jam-e-Moskee, een voorbeeld van Perzische architectuur. Floortje Dessing vertelde ”Een bezoek aan de woestijn stad Yazd is een sprookjesachtige belevenis voor elke toerist”. Yazd is, bezien vanuit architectonisch oogpunt, een unieke stad. Veel prachtige gebouwen zijn zo gebouwd dat ze de barre woestijnomstandigheden hebben kunnen weerstaan”. Al slenterend door de smalle steegjes komen we bij het badhuis “Haman”, waar ook een restaurantje is. Hier zit je niet op een stoel, maar op een Takht, een grote sofa, In de stad Kashan staan grote huizen van rijke kooplieden, het lijken wel paleizen. Ze dateren uit de 16e en de 17e eeuw, de gouden eeuw van Perzië.  Het stadje Abyaneh, het is geheel gebouwd van rode leem vermengd met stro. In de woestijnstad Meybod staat een groot oud fort, NarinQal`eh. Het is nu geheel gerestaureerd met baksteen. Op het plein is een waterput, die wordt van water voorzien door een qanat, een ondergronds kanaal. De techniek is al meer dan 3.000 jaar oud. Langs de oude zijderoute staan karavanserai’s. Dat waren onderkomens voor handelaren die met hun kamelen en handel over de zijderoute trokken. Zij konden hier met hun kamelen veilig overnachten. Daarna gaan we naar “Persepolis, de oude Perzische hoofdstad, nu is het slechts een ruïne, maar geeft een goed beeld hoe groot en voornaam de stad duizend jaar geleden is geweest. Ze is door Keizer Darius en opvolger Xerxes gebouwd en door Alezander de Grote verwoest.


Ten slotte gaan we naar de stad Isfahan, de culturele hoofdstad van Perzië. De stad heeft een monumentale architectuur, die alle traditionele elementen, zoals tuinen, terrassen, portalen, poorten en koepels met minaretten, bevat. In de stad is een Armeense wijk met een kathedraal van de Armeense Apostolische Kerk uit de 17e eeuw. Bij de Kathedraal is een museum met Bijbelboeken en zeldzame manuscripten uit de middeleeuwen. Ze zijn geschreven in de Armeense en Europese taal en dateren uit 1428 en 1391 en één zelfs uit de 12e eeuw. De film besluit met een bezoek aan de mooi verlichtte bazaar. Daarna maken we een wandeling over het feeëriek verlichte Meidan Emam plein met leuke terrasje en waar mensen flaneren en genieten van de avondrust.

De toegangsprijs bedraagt, inclusief een kopje koffie/thee € 2,00.

Website: www.mallemolengroesbeek.nl

 

Flits

Ook op FB


 
Omroep Berg en Dal

LIVE


 
Internet hosting

 

 


 
Filmvoorstelling in de Mallemolen

Update: Ook filmvoorstelling 25 maart gaat niet door!

De geplande filmvoorstelling over Perzie gaat zondag 25 februari 2018 niet door ivm ziekte. Deze film wordt verschoven naar zondag 25 maart 2018.

Groesbeek – Zondag 25 februari wordt er een filmvoorstelling georganiseerd,aanvang 11.00 uur.Filmmaker J. Driessen neemt u....

Lees meer...
 
WhatsApp buurtpreventie nu gemeentedekkend

Door de betrokkenheid van de inwoners van de gemeente Berg en Dal is het netwerk van WhatsApp Buurtpreventiegroepen (WABP) nu gemeentedekkend. Dankzij deze groepen is de kans groter dat criminaliteit kan worden voorkomen of opgelost.

Lees meer...
 
Muzieum in een nieuw jasje Ziekerstraat Nijmegen

Nijmegen – Wereld van blinden en slechtzienden nog dichterbij. Op 1 september begint het muZIEum daar aan haar nieuwe toekomst. Bezoekers een ervaring bieden die nog meer tot de verbeelding spreekt. Dat wil het muZIEum bereiken vanuit haar nieuwe pand aan de Ziekerstraat, midden in het centrum van Nijmegen....

Lees meer...
 
Goed doel maakt kans op sponsorcheque van 1.000 euro

Opgeven lokaal goed doel voor Wecycle-inzamelactie in gemeente Berg en Dal geopend.

Inwoners van de gemeente Berg en Dal die binnenkort afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij hun milieustraat, kunnen daarmee een lokaal goed doel ondersteunen.

informatie: wecycle.nl/inleveren.

Lees meer...