Zoeken


Theaterwerkplaats speelt Leukelo in dorpshuis De Sprong in Ooij PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 06 februari 2018 00:00

Ooij – Ook voor de tweede voorstelling was de zaal in dorpshuis “De Sprong” weer helemaal vol. Theaterwerkplaats Spelemeien (onderdeel van privézorginstelling VOF Allemeien uit Persingen) voerde het stuk Leukelo op met jong volwassenen met een beperking die er ook dagbesteding hebben.

Over het stuk: Theaterwerkplaats Spelemeien neemt het publiek mee naar het dorp Leukelo, waar het leven van de kleurrijke inwoners zich afspeelt rond de friettent van Frieda. woensdag 7 februari te zien in dorpshuis De Sprong in Ooij. Het is alweer de twaalfde voorstelling die Spelemeien met de jonge acteurs op de planken zetten. Ook nu genoot het publiek volop.
Het geluid en licht werd verzorgd door William Bach van Switch Music Groesbeek .

Foto’s: © Bert Roodbeen.

Zelfverzonnen voorstelling“Toneel is mijn passie. Het is mijn grootste droom om op het podium te staan en te laten zien wat ik kan,” vertelt Femke, die in de nieuwste voorstelling van dagbestedings-theaterwerkplaats Spelemeien de rol van Frieda speelt: “Maar het leukste van Spelemeien vind ik gewoon dat de hele groep steeds bij elkaar komt.” De tien spelers met een verstandelijke beperking - Dirk, René, Paul, Percy, Marleen, Femke, Jeroen, Marsha, Lars en Romano - treffen elkaar elke maandag en woensdag in de theaterzaal van Dorpshuis De Sprong in Ooij. Vanuit oefeningen en improvisaties weten zij jaarlijks samen met hun begeleiders een zelfverzonnen voorstelling in elkaar te zetten.


“Spelemeien is een theaterwerkplaats,” legt Jeroen, deelnemer van het eerste uur, uit: “We doen hier dans en toneel en muziek. En we maken voorstellingen en die voeren we ook zelf uit.” De dagbestedingswerkplaats is onderdeel van VOF Allemeien, een kleinschalige particuliere zorgorganisatie uit Persingen. De spelers zijn afkomstig uit Nijmegen, Persingen en Groesbeek.

Frietje met: Het publiek maakt tijdens de voorstelling kennis met de markante inwoners van Leukelo: kattenvrouwtje Marijke, tuinmannen Theo en Henk, oude zeur Wim, breakdancers Tyler en Max, onhandige boer Guus, de goedlachse burgemeester, de ondeugende tai chi’er en radioman Jo. Zij verzamelen zich bij de friettent op het dorpsplein, waar eigenaresse Frieda zich over hen ontfermt. “Tot Frieda er op een dag de buik vol van heeft,” verklapt Jeroen. Maar… zou dat van de friet zijn, of van iets anders?

In deze vrolijke familievoorstelling wordt gedanst, gezongen en gelachen, en volgens speler René bevat de voorstelling naast “frietjes” (“toneelfrietjes” licht Percy toe, want je kunt ze niet echt eten) zelfs “schreeuwen” en “ballet.” Lars: “Het is dit jaar weer een superleuke voorstelling, dus mensen moeten allemaal komen kijken.”

Stralen op het podium: Leukelo’ is de twaalfde voorstelling die het gezelschap ten tonele brengt. Het publiek wordt altijd weer geraakt: er kan hartelijk gelachen worden, er is ontroering en bovenal vaak verbazing, want een voorstelling van de Spelemeiers is nooit een gangbare voorstelling. Alles wat er te zien en te horen is komt rechtstreeks uit het eigen(wijze) zijn van spelers, die elk op hun eigen niveau het beste van hun kunnen laten zien. Vaak verloopt eenzelfde voorstelling nooit hetzelfde en improviseren de spelers er van alles bij. Loesje is één van de twee vaste begeleiders: “Wat een voorstelling van Spelemeien bijzonder maakt is dat het mensen verrast. Ik denk dat het publiek verbaasd zal zijn over wat de spelers, ondanks hun beperkingen, allemaal wél kunnen. Over hoe goed ze alles kunnen onthouden, en kunnen zingen en dansen. En over hoe ze stralen op het podium.”

Zenuwen en "toi toi toi": De afgelopen maanden hebben de spelers hard geoefend. “Dit is mijn tweede voorstelling,” vertelt Lars: “Wat ik leuk vind aan toneelspelen is dat je andere personages kan nadoen. Maar ik ben wel zenuwachtig voor de voorstelling, ik vind het steeds weer spannend.” Ondanks haar podiumervaring zijn ook Femke deze zenuwen niet vreemd: “Iedere keer ben ik weer bang dat ik mijn tekst vergeet.” Paul lijkt het hoofd koeler te houden: “Allemaal goed de best doen en toi toi toi.”

Bij de ingang van de zaal hingen net als voorgaande jaren de kleurrijke tekeningen van Paul tentoongesteld, waarop alle scènes van de voorstelling treffend zijn vastgelegd. “Paul echt prachtig mooie tekeningen gemaakt,” aldus de maker zelf.
 

 

Flits

LAADPROBLEMEN FOTOALBUM WEBSITE

IN VERBAND MET LAADPROBLEMEN FOTOALBUM WEBSITE KUNNEN FOTO'S ALLEEN VIA FACEBOOK BEKEKEN WORDEN

 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Nieuw bij Omroep Berg en Dal FOCUS POLITIEK Donderdagavond van acht tot negen uur

GROESBEEK - Omroep Berg en Dal start op donderdag 20 september een nieuw radioprogramma: FOCUS POLITIEK.

Lees meer...
 
Ook op FB


 
Internet hosting

 


 
Gratis gymles bij de KBO Beek

BEEK - U wilt uw fysiek natuurlijk graag op niveau houden, dat kan bij de KBO Beek, iedere week samen met anderen op een prettige manier werken aan uw conditie onder deskundige leiding in het Kulturhus Beek. Iedere maandagmiddag  bij de KBO Beek;  DANS JE FIT

Een uur lang heerlijk ritmisch bewegen, onbevangen de week goed beginnen, uw ledenmaten zijn weer top. Aanvang 15.30 uur, de lessen worden gegeven door Chiquita...


Lees meer...
 
Nieuwe cursus EHBO - Reanimatie / AED

MILLINGEN a/d RIJN –I ets voor u..? Als er iets mis gaat…kunt u dan helpen..? Vindt u het belangrijk dat, als u iets overkomt, u goed geholpen wordt? Uw (klein) kind valt….weet u dan, wat u moet doen? Tijdens uw werk voelt een collega zich niet goed…is het zijn hart ?...kunt u wat
doen? Weet u, wat u moet doen als iemand iets overkomt zoals verbrandingen, snijwonden, hartfalen, botbreuk etc.?

Lees meer...