Zoeken


“Erkenne dich selbst! Verantwoordelijk voor je Vrijheid” Obelisk Monument geplaatst PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 01 februari 2018 00:00

Groesbeek - Woensdag 31 januari werd het zogeheten Obelisk Monument geplaatst in de Erekoepel van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Duitse gemeente Kranenburg had het initiatief hiertoe genomen. Bevrijdingsmuseum directeur Wiel Lenders sprak in zijn welkoms woord  blij de Obelisk en een aanwinst.voor het museum....

Foto’s: © Bert Roodbeen

De gewone burger komt in beeld met dit nieuwe monument. Het idee en het ontwerp zijn afkomstig van de Padvindersorganisatie uit Weeze en Kreis Kleve, onder de inspirerende leiding van Dirk Leiber.
Dirk Leiber cum suis beoogden een ‘heldendenkmal’ voor de burger; die burger heeft namelijk de toekomst. De truc is dat als je voor het monument staat, je jezelf ziet in een spiegel. Wat je te dan te doen staat is je narcisme overstijgen en je verantwoordelijkheid te nemen. Erkenne dich selbst! Ken je zelf! is het leidmotief.

Het monument heeft de vorm van een obelisk en spreekt je aan met de leuze ‘Denk mal!’ Ben je tevreden met je eigen spiegelbeeld? Heb je vrede met je omgeving en je rol in de maatschappij? Wat er ook gebeurt. De verantwoording van het eigen individu wordt duidelijk kenbaar gemaakt. Door middel van het monument wordt de burger zich bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid en positie in de samenleving. De oproep is duidelijk: om de vrijheid te bewaren ga je terug naar je individuele verantwoordelijkheid; je oersoep. Zet ‘m waar nodig om in een collectief engagement en handel hiernaar!

Het monument is geen statisch meubilair maar gemaakt in een mobiele uitvoering. Op deze wijze kan het gaan reizen naar allerlei plekken en evenementen waar mensen bij elkaar komen en geïnspireerd kunnen worden. In Nederland, in Duitsland, overal ter wereld! Dat is heel bijzonder. Het monument blijft voorlopig in de Erekoepel vlakbij de bekende Vrijheidsboom. van het Bevrijdingsmuseum voor heyt weer naar een andere bestemming gaat. Burgemeester Steins van Kranenburg zei dat, ‘’je de vrijheid waardeert als je in de spiegel van dit grensoverschrijdend monument kijkt en beseft wat het is als je die vrijheid moet missen” , De bijeenkomst wordt muzikaal begeleid en opgeluisterd met zang door Lukas Kepser.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 31 januari 2018. Aanvang: 17.00 uur. Entree: gratis.
Aanmelden: 024-3974404; Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijdi
ng

 

 

Flits

Internet hosting

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Ook op FB


 
Vrijdag 18 mei18 Dansavond met Aldorum in de Mallemolen

Lees meer...
 
Verzorging 4 - Daagselopers

De 102e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 17 juli t/m vrijdag 20 juli 2018Ook dit jaar is he t mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen

Lees meer...
 
Dienstregeling zonnetrein Ooijpolder start weer

BEEK - In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen  in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie.Vanaf zondag 6 mei  wordt..

Lees meer...
 
Tentoonstelling De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal

GROESBEEK - Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme. Al vroeg in de jaren ’30 deden zij

Lees meer...