Zoeken


Goed bezochte training ‘Nieuwe Nederlanders en ik’ PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 29 november 2017 08:52

BEEK - De grote toestroom van vluchtelingen zorgt ervoor dat je in het dagelijkse leven vaker in aanraking komt met nieuwe Nederlanders...

Dit kan zijn in je buurt, op het werk en op allerlei publieke plekken. En als je een goede buur, professional of vrijwilliger wil zijn en de nieuwkomers wil helpen is het wel handig als je weet wat do’s en don’ts zijn.

De training ‘Nieuwe Nederlanders en ik’ bood woensdag 22 november informatie over culturele verschillen en gelijkenissen en over het aanleren van Nederlands als tweede taal. De goede opkomst van 45 bezoekers uitte zich in buurtbewoners, een paar professionals en een hoop vrijwilligers. En iedereen zei geïnspireerd naar huis te zijn gegaan na de 2,5 uur durende training.

Dat kan ook niet anders met twee ervaren sprekers. Jet Wijdeveld, docent bij het ROC Nijmegen en in 2016 verkozen tot ‘Taalheld’ van Gelderland (in de categorie taalbegeleider) heeft specifiek op Taal handvatten gegeven aan de bezoekers. Zo vertelde Jet dat de woordenschat van Nieuwkomers na het behalen van het inburgeringsexamen onder dat van een 4 jarig Nederlands kind ligt dat net naar school gaat.

De tweede spreker is de van oorsprong Griekse Catherina Dracopoulou, die jaren als ombudsvrouw voor etnische minderheden heeft gewerkt bij gemeente Nijmegen. Vanuit haar persoonlijke ervaringen, haar ervaringen als arts in Afrika en haar ervaring als ombudsvrouw kon ze de bezoekers wat vertellen over de misverstanden die tussen culturen kunnen ontstaan door de verschillen die er zijn. Zo is onbeleefd om bezoek te weigeren of naar huis te sturen in sommige culturen, waardoor men te laat of niet op een afspraak komt.

Kon u er niet bij zijn en zou u graag nog eens een training als deze willen bijwonen, mag u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Foto: Forte Welzijn

 

Flits

Doe mee aan de kinderkerststal van Feest van Licht

HEILIG LANDSTICHTING - Heb jij altijd al eens mee willen doen als koning, engel of herder aan een levende kerststal? En ben je niet groter dan (ongeveer) 1.40 meter? Dan is..

Lees meer...
 
Oliebollenactie bij SC Millingen

MILLINGEN a/d RIJN - SC Millingen houdt op oudjaarsdag een oliebollenactie,waarbij het bestelde pakket op zondag 31 december oudjaarsdag tussen 10.00 en 14.00 uur thuis worden bezorgd. Er is een keus tussen drie soorten pakketten, namelijk naturel, appel of krenten. Bestellen is eenvoudig en kan tot 24 december via mail: oliebollenactie@scmillingen.nl of eenvoudig via het bestelformulier bij onderstaande link bestellen. Fijne feestdagen allemaal !

Oliebollen bestellen.

Foto: Hans Driessen


 
Internet hosting

 
Omroep Berg en Dal

LIVE


 
Beweegtuin Millingen gesloten van 22 december 2017 t/m 7 januari 2018!
Lees meer...
 
Voorverkoop Pronkzitting/buutavond 2018 Mallemolen

GROESBEEK -Zaterdag 13 januari 2018 organiseert De Mallemolen weer een Pronkzitting/Buutavond. Er...

Lees meer...
 
Goed bezochte training ‘Nieuwe Nederlanders en ik’

BEEK - De grote toestroom van vluchtelingen zorgt ervoor dat je in het dagelijkse leven vaker in aanraking komt met nieuwe Nederlanders...

Lees meer...