Zoeken


Onthulling Info herdenkingsbord Karl Leisner PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 30 oktober 2017 01:36

Groesbeek - Zondag 29 oktober vond  op de hoek Knapheideweg-De Ruyterstraat de onthulling plaats van het informatie-herdenkingsbord van het ’t tentenkamp van Karl Leisner dat daar in de directe omgeving gestaan heeft.

Het programma bestond na het welkomstwoorden door Theo Giesbers en Christoph Scholten, pastoor te Kranenburg en voorzitter van de Schönstatt-Familie am Niederrhein onder andere uit het hijsen van de vlag door Erik Weijers, wethouder cultuur van de gemeente Berg en Dal, waarna gezamenlijk het lied “Wen die bunten Fahnen wehen”  gezongen met het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de Sant Johannes Baptistkerk uit Wyler o.l.v. Theo Giesbers. Dit lied zou door Karl Leisner tijdens het kamp gezongen kunnen zijn. Het lied is in 1933 gecomponeerd door Alfred Zschiesche. Hij werd door  de nazi’s vervolgd.

Foto’s: © Bert Roodbeen. 

Monseigneur Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch zegende het kruis en vlag (Kreuzbanner, zoals Karl Leisner deze gebruikt heeft). Burgemeester Mark Slinkman Berg en Dal, plaatsvervangend burgemeester  van Kleve, Josef Gietemann en burgemeester Günter Steins van Kranenburg onthulden gezamenlijk  het infoherdenkingspaneel over Karl Leisner en het kindervakantiekamp.

Pastoor em. Hans-Karl Seeger (Auteur van de omvangrijke vijfdelige biografie over Karl Leisner) hield in het Duits een toespraak over het kindervakantiekamp. Ook over het vakantiekamp werd door Jeroen Smith, pastoor te Leiden (Hij is de Nederlandse vertegenwoordiger van de Internationaler Karl Leisner- Kreis) een toespraak gehouden.

Waarna het Sankt Cäcilienchor  het “Cristo  nosta Pace” van Marco Frisina door zong.

Voor het vervolg van de herdenking ging men in optocht voorafgegaan door Lennart en Mattis Jansen met historische trommels en de Kreuz-Banner, gedragen door Henk keukens, (voorzitter van de Stichting Behoud Dorpsgezichten) naar de Cosmas en Damianuskerk en de kapel Marieëndaal,waar ook een tentoonstelling is ingericht. In Gasterij ‘t Groeske werd de herdenking afgesloten.


 

Flits

Ook op FB


 
Omroep Berg en Dal

LIVE


 
Internet hosting

 

 


 
Filmvoorstelling in de Mallemolen

Update: Ook filmvoorstelling 25 maart gaat niet door!

De geplande filmvoorstelling over Perzie gaat zondag 25 februari 2018 niet door ivm ziekte. Deze film wordt verschoven naar zondag 25 maart 2018.

Groesbeek – Zondag 25 februari wordt er een filmvoorstelling georganiseerd,aanvang 11.00 uur.Filmmaker J. Driessen neemt u....

Lees meer...
 
WhatsApp buurtpreventie nu gemeentedekkend

Door de betrokkenheid van de inwoners van de gemeente Berg en Dal is het netwerk van WhatsApp Buurtpreventiegroepen (WABP) nu gemeentedekkend. Dankzij deze groepen is de kans groter dat criminaliteit kan worden voorkomen of opgelost.

Lees meer...
 
Muzieum in een nieuw jasje Ziekerstraat Nijmegen

Nijmegen – Wereld van blinden en slechtzienden nog dichterbij. Op 1 september begint het muZIEum daar aan haar nieuwe toekomst. Bezoekers een ervaring bieden die nog meer tot de verbeelding spreekt. Dat wil het muZIEum bereiken vanuit haar nieuwe pand aan de Ziekerstraat, midden in het centrum van Nijmegen....

Lees meer...
 
Goed doel maakt kans op sponsorcheque van 1.000 euro

Opgeven lokaal goed doel voor Wecycle-inzamelactie in gemeente Berg en Dal geopend.

Inwoners van de gemeente Berg en Dal die binnenkort afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij hun milieustraat, kunnen daarmee een lokaal goed doel ondersteunen.

informatie: wecycle.nl/inleveren.

Lees meer...