Zoeken


Onthulling Info herdenkingsbord Karl Leisner PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 30 oktober 2017 01:36

Groesbeek - Zondag 29 oktober vond  op de hoek Knapheideweg-De Ruyterstraat de onthulling plaats van het informatie-herdenkingsbord van het ’t tentenkamp van Karl Leisner dat daar in de directe omgeving gestaan heeft.

Het programma bestond na het welkomstwoorden door Theo Giesbers en Christoph Scholten, pastoor te Kranenburg en voorzitter van de Schönstatt-Familie am Niederrhein onder andere uit het hijsen van de vlag door Erik Weijers, wethouder cultuur van de gemeente Berg en Dal, waarna gezamenlijk het lied “Wen die bunten Fahnen wehen”  gezongen met het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de Sant Johannes Baptistkerk uit Wyler o.l.v. Theo Giesbers. Dit lied zou door Karl Leisner tijdens het kamp gezongen kunnen zijn. Het lied is in 1933 gecomponeerd door Alfred Zschiesche. Hij werd door  de nazi’s vervolgd.

Foto’s: © Bert Roodbeen. 

Monseigneur Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch zegende het kruis en vlag (Kreuzbanner, zoals Karl Leisner deze gebruikt heeft). Burgemeester Mark Slinkman Berg en Dal, plaatsvervangend burgemeester  van Kleve, Josef Gietemann en burgemeester Günter Steins van Kranenburg onthulden gezamenlijk  het infoherdenkingspaneel over Karl Leisner en het kindervakantiekamp.

Pastoor em. Hans-Karl Seeger (Auteur van de omvangrijke vijfdelige biografie over Karl Leisner) hield in het Duits een toespraak over het kindervakantiekamp. Ook over het vakantiekamp werd door Jeroen Smith, pastoor te Leiden (Hij is de Nederlandse vertegenwoordiger van de Internationaler Karl Leisner- Kreis) een toespraak gehouden.

Waarna het Sankt Cäcilienchor  het “Cristo  nosta Pace” van Marco Frisina door zong.

Voor het vervolg van de herdenking ging men in optocht voorafgegaan door Lennart en Mattis Jansen met historische trommels en de Kreuz-Banner, gedragen door Henk keukens, (voorzitter van de Stichting Behoud Dorpsgezichten) naar de Cosmas en Damianuskerk en de kapel Marieëndaal,waar ook een tentoonstelling is ingericht. In Gasterij ‘t Groeske werd de herdenking afgesloten.


 

Flits

Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Internet hosting

 


 
Ook op FB


 
Dierenambulance Nijmegen e.o. collecteert in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG en DAL -Van 2 tot en met 7 juli wordt er gecollecteerd in de gemeente Berg en Dal. 
De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo’n 100 vrijwilligers staan

Lees meer...
 
Gemeente geeft cursus over nieuwe AVG wet voor vrijwilligers

GEMEENTE BERG en DAL - Er is een nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe wet heeft ook invloed op het werk van verenigingen, stichtingen en vrijwilligers in onze gemeente.Mensen krijgen meer rechten en organisaties meer verplichtingen. Daarom organiseren wij op dinsdag 26 juni een cursus over de AVG.

Veel vrijwilligers willen..

Lees meer...
 
De Taxus Taxi rijdt weer en haalt taxussnoeisel gratis aan huis op

Uw tuin snoeien én een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker? Dat kan! Sinds deze..

Lees meer...
 
KBO BEEK HEEFT EEN VACATURE VOOR “ PENNINGMEESTER GEZOCHT”

BEEK - Bij de KBO Beek, de gezelligste seniorenvereniging van Beek, met ruim 400 leden, is een vacature ontstaan. Wij zijn dringend op zoek naar een penningmeester...

Lees meer...