Zoeken


Onthulling Info herdenkingsbord Karl Leisner PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 30 oktober 2017 01:36

Groesbeek - Zondag 29 oktober vond  op de hoek Knapheideweg-De Ruyterstraat de onthulling plaats van het informatie-herdenkingsbord van het ’t tentenkamp van Karl Leisner dat daar in de directe omgeving gestaan heeft.

Het programma bestond na het welkomstwoorden door Theo Giesbers en Christoph Scholten, pastoor te Kranenburg en voorzitter van de Schönstatt-Familie am Niederrhein onder andere uit het hijsen van de vlag door Erik Weijers, wethouder cultuur van de gemeente Berg en Dal, waarna gezamenlijk het lied “Wen die bunten Fahnen wehen”  gezongen met het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de Sant Johannes Baptistkerk uit Wyler o.l.v. Theo Giesbers. Dit lied zou door Karl Leisner tijdens het kamp gezongen kunnen zijn. Het lied is in 1933 gecomponeerd door Alfred Zschiesche. Hij werd door  de nazi’s vervolgd.

Foto’s: © Bert Roodbeen. 

Monseigneur Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch zegende het kruis en vlag (Kreuzbanner, zoals Karl Leisner deze gebruikt heeft). Burgemeester Mark Slinkman Berg en Dal, plaatsvervangend burgemeester  van Kleve, Josef Gietemann en burgemeester Günter Steins van Kranenburg onthulden gezamenlijk  het infoherdenkingspaneel over Karl Leisner en het kindervakantiekamp.

Pastoor em. Hans-Karl Seeger (Auteur van de omvangrijke vijfdelige biografie over Karl Leisner) hield in het Duits een toespraak over het kindervakantiekamp. Ook over het vakantiekamp werd door Jeroen Smith, pastoor te Leiden (Hij is de Nederlandse vertegenwoordiger van de Internationaler Karl Leisner- Kreis) een toespraak gehouden.

Waarna het Sankt Cäcilienchor  het “Cristo  nosta Pace” van Marco Frisina door zong.

Voor het vervolg van de herdenking ging men in optocht voorafgegaan door Lennart en Mattis Jansen met historische trommels en de Kreuz-Banner, gedragen door Henk keukens, (voorzitter van de Stichting Behoud Dorpsgezichten) naar de Cosmas en Damianuskerk en de kapel Marieëndaal,waar ook een tentoonstelling is ingericht. In Gasterij ‘t Groeske werd de herdenking afgesloten.


 

Flits

Volg ons ook FB


 
Internet hosting

 

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE


 
Eerste foto expositie Take me to the River in de Bastei

Lees meer...
 
Spelemeien speelt Leukelo


 
EHBO bij kinderen

MILLINGEN a/d RIJN - Heb jij kinderen of pas je wel eens op kinderen? Weet jij wat te doen bij een huis-, tuin- of keukenongelukje van het kind?  Speciaal voor mensen,

Lees meer...
 
Voorverkoop Pronkzitting/buutavond 2018 Mallemolen

GROESBEEK -Zaterdag 13 januari 2018 organiseert De Mallemolen weer een Pronkzitting/Buutavond. Er...

Lees meer...